Земельна реформа уже «на носі». В ОДА зібрали керівників громад і аграріїв для обговорення

З 1 липня «стартує» ринок землі

1 липня в Україні запрацює ринок землі. У Рівненській ОДА роз’яснювали головам ОТГ, РДА і присутнім аграріям деталі, пов’язані із земельною реформою.

Так, фермери з 1 липня стануть повноцінними землевласниками та зможуть розпоряджатися власною землею.

У першій частині зустрічі присутні «розбирали» закони про обіг сільськогосподарських земель і закон про поправки.

На обговорення запросили експертів з питань обігу землі, нардепів, аби ті розвіяли пов’язані міфи, говорить голова Рівненської ОДА Віталій Коваль:

Я вважаю, що наша основна функція на сьогодні – розвіяти міф. І саме такі робочі зустрічі для того, аби люди могли (по)ставити запитання та розвіяти свої упередження. Адже більшість таких міфів від незнання законодавства.

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль
Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль

Також голова ОДА звернувся до керівників громад, аби ті зважали на осіб, які потім господарюватимуть на їхніх територіях.

Це точно мають бути ефективні фермери, підприємці, які дадуть соціальний ефект вашим громадам. Адже соціальне партнерство бізнесу і громади дає ефективні результати. Дуже важливо, щоб у вас були різнопланові виробники, комплексно розвивалося не тільки рослинництво, а й ягідництво і тваринництво.

Під час обговорення наголошували на необхідності вирощувати на землі не лише злакові та технічні культури, але й вищезгадані ягоди та фрукти.

Особливо ягідництво ефективно може розвиватися на Рівненщині, оскільки тут профіцит водних ресурсів, зауважив Віталій Коваль.

Фахівці з земельного обігу погоджуються, що заборона продажу сільськогосподарських ділянок – неправильна. За кілька десятиліть це призвело до зменшення кількості фермерів з сотень до кількох десятків тисяч та сприяє розвитку схем рейдерства.

Фото Рівненської ОДА
Фото Рівненської ОДА

У результаті запровадження земельної реформи очікується зменшення площі агрохолдингів і розвитку фермерства, а також посилення державної підтримки дрібних сільгосппідприємців.

Так, серед основних пунктів реформи –

В період з 1 липня до 1 січня 2024 року придбати землю зможуть тільки громадяни України.

Уже після цього, з обмеженнями ринок землі стане доступний і юридичним особам.

Водночас заборона відчуження земель державної та комунальної власності залишається чинною. Винятком є землі сільгосппризначення, які належать громадянам на праві постійного користування, довічного успадкованого володіння. Такі особи матимуть право їх викупити із розстроченням оплати до 10 років.

Фото Рівненської ОДА
Фото Рівненської ОДА

Також зменшується площа землі для реєстрації фермерського господарства.

В одні руки можна буде «зібрати» не більше 100 Га землі. 10 000 Га дозволять з 24-го року.

Землю зможуть купувати банки, однак земля у їхній власності не перебуватиме понад 2 років.

Цільове призначення земель можна буде змінювати.

Ці та ще багато пунктів роз’яснювали для представників місцевого самоврядування та аграріїв. Їх своєю чергою, цікавили особливості оподаткування.

Другою частиною заходу стало обговорення реформи системи шкільного харчування за ініціативи першої леді Олени Зеленської та програми президента «Здорова країна».

Зазначається, що розвиток фермерства після земельної реформи покращить якість харчових продуктів та здешевить їх, що теж позитивно вплине на ситуацію у шкільних їдальнях.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень