Затоплення не через зрубаний ліс: відомий синоптик звернулася до хейтерів

Та пояснила причину паводків

Колаж Радіо Трек

Сильні затоплення на Заході України, зокрема на Прикарпатті та у Карпатах, стали причиною для зловтішання деяких українців. 

Мовляв, так їм і треба за вирубку лісів. 

Про це розповіла синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці у Facebook та пояснила істинну причину затоплень. І вона не пов'язала зі зрубаним лісом.

Ліворуч фото гідрометцентру, праворуч - Наталка Діденко. Колаж Радіо Трек

Сильні тривалі дощі у гірських районах – завжди нещастя. А паводки, повені, на жаль, явище для цих районів типове. Нині земля, ґрунт так перенасичені вологою, що зриваються селеві потоки, річки виходять з берегів, руйнується інфраструктура, знищується людське майно, худоба та гинуть люди.

 

Природа не вічно може затримувати небезпечні процеси, незалежно від лісистості. Тим більше, що дощі ллють, з невеликими перервами, місяць, – розповіла Наталка Діденко.

До того ж, найвищий в Україні паводок був ще 51 рік тому, коли ліси були густіші. Він спостерігався з 8 по 12 червня в басейнах Дністра, Прута та Тиси.

Подекуди кількість опадів складала 150-250 мм за 24 години, це – 1,5-2,5 місячної норми опадів.

Ще один сильний паводок на Закарпатті був 13-14 травня 1970 року. Рівні води на Тисі підвищувалися на 5-6 метрів.

Тоді затопило місто Тячів на Закарпатті. Прорвало дамбу, був пошкоджений житловий фонд на 90% та загинули люди.

Над Україною, західною частиною особливо, тривалий час розташовувалась циклонічна депресія, яку підпирали з усіх боків осередки високого атмосферного тиску. Тому опади залишались, крутились на місці, з періодичним припиненням.

 

Гори – особливі метеоумови, насичене вологою повітря додатково стимулювало випадання дощів, – пояснила синоптик.

Фото гідрометцентру

Між тим, Наталка Діденко радить усім, хто зловтішаються, озирнутися навколо себе, забрати недопалок із сухої трави, прибрати автомобіль з парку чи дитячого майданчика, не дихати у потилицю сусіду в транспорті, не виїжджати на смугу громадського транспорту.

Або ж нехай вирішать хоча б одне громадське питання свого двору, перекинуть 20-50 грн пораненим на війні чи потерпілим від повені скромним малим західним музеям чи паркам, якщо вже звичайні люди не заслуговують на милосердя.

Ніхто не вітає бездумну та варварську вирубку карпатських лісів, тут якраз багато подумати, чи добре ми читаємо передвиборчі програми кандидатів, чи треба купуватися на умовну гречку, нову яскраву бляху на церкві та чи допрацьовує місцева влада, залишаючи навіть перед будинком сільського голови страшні ями на дорогах, – зауважила Наталка Діденко.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень