Зарплати до кінця року виростуть: чию роботу в Україні оцінюють найвище

Деяким спеціалістам донарахують значно більше, ніж іншим

Середня зарплата в Україні вже до кінця року може досягти рекордних 16 тис. грн ‼️

Традиційно, швидше за інших ростуть заробітки у працівників аграрної сфери, IT та страхування. При цьому аналітики скаржаться, що в у роботодавців є величезний запит на представників робочих спеціальностей і їхню працю готові гідно оплачувати.

Та все одно українці вибирають вищу освіту. І як результат – кожен другий безробітний у нашій країні має диплом вишу.

Про те, як найближчим часом перерахують зарплати, в яких сферах вони ростимуть швидше і за ким майбутнє, дізнавався OBOZREVATEL.

Хто заробляє більше всіх?

Традиційно, в Україні першість за розміром зарплат у програмістів і фінансистів. Вони, за офіційними даними, можуть розраховувати на 26 000 і 22 000 гривень на місяць, відповідно.

Водночас середня зарплата по вакансіях для IT-шників становить від 60 до 160 тис. грн.

Цього року зарплати зросли вже на 20%. Тут, щоправда, варто враховувати низьку порівняльну базу: торік через локдаун доходи українців падали, а кількість робочих місць скорочувалася. Деяких співробітників взагалі відправляли у відпустки без збереження зарплати.

Чиї зарплати виростуть у 2021 році?

Економіка України поступово відновлюється, це відбивається і на ринку праці. Розмір зарплат і кількість робочих місць – головний показник ситуації в країні.

При цьому, колишній в.о. міністра економіки Павло Кухта переконаний, що «у 2021-му зарплати будуть швидше рости в тих сферах, де зростання вже було раніше, в 2018-2019 роках». А це:

  • аграрії;
  • логісти;
  • страховики;
  • фахівці інформаційних технологій.

Через зростання середньої зарплати потрібно підвищувати й мінімалку

В Україні середня зарплата досягла 14 300 грн, йдеться в даних Держстату. Це в 2,4 раза вище, ніж мінімалка. Таким чином, мінімальна зарплата складає всього близько 42% середньої.

Причому, згідно з конвенцією Міжнародної організації праці, співвідношення мінімальної зарплати до середньої має бути на рівні не менш як 50% (тобто замість 6 000 грн українці повинні отримувати від 7 100 грн).

А в країнах ЄС взагалі встановлений рівень мінімальної зарплати – не менш як 60% середньої (українці в такому разі отримували б від 8 580 грн).

Де платять найбільше?

Науковиця з Інституту демографії та соцдосліджень Людмила Черенько пояснює: значно скоротити рівень бідності можна лише за допомогою різкого підвищення мінімалки.

І такий досвід в України вже є – підвищення мінімальної зарплати з 1600 до 3200 грн у 2017-му. Тоді рівень бідності скоротився з 58,6% до 47,3% і падав аж до коронавірусного 2020-го.

 

Тоді це призвело до різкого зростання бюджетних надходжень. Гголовна причина у тому, що до 40% роботодавців показує мінімальну зарплату своїх співробітників і з неї ж платить податки. Решту доплачують у конвертах.

Однак гроші в тіні призводять до значного спотворення реальної статистики, а також до багатомільярдних втрат для бюджету. Так, за даними податківців, щорічно в конвертах виплачують близько 500 млрд грн.

Робочі професії – у безпеці: попит на них тільки зростає

В Україні 51% безробітних мають вищу освіту. Водночас фахівці робітничих спеціальностей затребувані не тільки в Україні, але й в сусідніх країнах.

Серед найпопулярніших професій на сьогодні: охоронець, швачка, автослюсар, комірник, вантажник та офіціант.

 

Також легко знайти роботу водіям (в т.ч. й водіям таксі), кур’єрам, кухарям, майстрам манікюру/педикюру та продавцям.

Мало того, хороший слюсар чи сантехнік-роботяга може заробляти більше, ніж посередній юрист.

Ситуація, за якої більшість випускників шкіл здобуває вищу освіту, створює диспропорцію на ринку: роботодавці потребують водіїв і слюсарів, а шукачі роботи воліють працювати юристами й економістами.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень