Запас вакцини проти сказу – обмежений: Відомо, скільки доз препарату ще є на Рівненщині

Є ризики, що вакцини не вистачить на 2024 рік

На Рівненщині суттєво погіршилася ситуація з поширенням сказу. Торік до медиків звернулися майже 2,5 тисячі людей, яких покусали тварини. Як згодом встановили фахівці, понад 200 осіб отримали травми від тварин, хворих на сказ.

Загалом курс антирабічного щеплення отримала майже тисяча пацієнтів. До прикладу, у 2022 році таких випадків було на 30% менше.

Наразі в області є близько 5 тисяч доз антирабічної вакцини і майже 2 тисячі доз імуноглобуліну, повідомили у Рівненському обласному центрі контролю і профілактики хвороб. Чи вистачить їх – невідомо, адже майже таку ж кількість препарату використали протягом минулого року. 

Використано:

рік

Антирабічна вакцина

 (доз)

Антирабічний імуноглобулін (ампул)

2021

2980

1037

2022

3600

1332

2023

4700

1269

До слова, у 2023 році зафіксували 67 випадків сказу, а у 22-му їх було, більш ніж вдвічі менше. Таким чином рівень захворюваності на сказ зріз на 123%.

Зауважимо, на сказ хворіють собаки, коти, навіть худоба, але найчастіше недугу виявляють у лисиць, які є переносниками сказу.

Раніше кількість лисиць у лісах Рівненщини регулювали мисливці, також через авіацію поширювали вакцину для хижих тварин. Зараз через повномасштабне вторгнення такі заходи під забороною. 

Довідка

Сказ — це смертельне інфекційне захворювання тварин і людей, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи.

У випадку зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча. Отримавши травми чи, якщо слина інфікованої тварини опинилася на шкірі, необхідно терміново розпочати курс щеплень.

Раніше ми писали таке:

Смертельний укус собаки: 25-річна жінка-переселенка померла від сказу на Житомирщині

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень