«Запали свічку»: у Рівному помолилися за жертв трьох Голодоморів (ФОТО)

Лише один із них забрав життя понад 10,5 мільйонів українців

В останню суботу листопада в Україні щорічно вшановують пам’ять жертв Голодоморів. А їх на початку 20 століття Україна пережила три: Голодомор 1932–1933 років і масові штучні голоди 1921–1923 і 1946–1947 років.

Про пам’ятний день

Найбільш трагічним із них виявився голод 1932-1933 років, що організувала радянська влада з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

Керівництво Радянського Союзу довгий час приховувало факт смерті українців від штучного голоду. Лише після оголошення незалежності України почалося розслідування масштабів Голодомору, який забрав мільйони життів на території України та Кубані.

За оцінками Міжнародної асоціації дослідників Голодомору-геноциду, у 1932-1933 років від голоду померли 10,5 мільйона українців.

Найбільше постраждали колишні Харківська і Київська області (теперішні Полтавська, Сумська, Харківська, Черкаська, Київська, Житомирська). На них припадає 52,8% загиблих, повідомляє Суспільне.

В День пам'яті жертв Голодоморів українці відвідують поминальні богослужіння, ставлять символічні горщики з зерном і свічки до пам'ятників загиблим. Також на всій території України приспускають державні прапори, а о 12:00 – загальнонаціональна хвилина мовчання.

У Свято-Покровському соборі у Рівному відбулася панахида

У Рівному сьогодні за усіх невинно загиблих у часи голоду в Україні молилися у Свято-Покровському соборі.

На подвір’ї собору відбувся мітинг-реквієм. До символічного хреста поклали пшеничні колоски та прочитали свідчення очевидців тогочасних подій.

Також сьогодні на майдані Незалежності у Рівному запрацювала фотодокументальна виставка «Україна 1932-1933 рр: геноцид голодом».

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень