Замість сауни та психолога — знущання, — поліція про «реабілітаційні центри» на Рівненщині

Їх викрили напереодні

Обіцяли сауну та футбол, а натомість – знущалися зі своїх підопічних.

Так поліцейські розповідають про мережу так званих реабілітаційних центрів на Рівненщині, де утримували півтори сотні нарко- та алкозалежних. 

Поліція та СБУ викрили 3 таких центри у Рівному і по одному у Рівненському районі та Тернопільській області. Бізнес організували колишні ув’язнені.

Як пояснюють правоохоронці, організатори раніше були засудженні за тяжкі та особливо тяжкі злочини, зокрема й пов'язані з наркотиками.

У соцмережах «центри» поширювали свою рекламу.

Вони гарантували комфортні умови проживання, заняття спортом, сауну, допомогу психолога.

Натомість, фактично ув’язнювали людей, розповідає начальник слідчого управління Нацполіції Рівненщини Олександр Панасюк:

Їх тримали в закритих приміщеннях. На вікнах і дверях були ручки, які не давали можливості вийти з цих приміщень. Багато з потерпілих протягом кількох місяців не покидали цих приміщень. Крім того, вилучено знаряддя, які вішалися на шию потерпілим.

Особливим порушенням прав людини був своєрідний карцер – сире приміщення зі стільцем, де «пацієнти» відбували покарання за недотримання режиму.

Родичі наркозалежних велися на рекламу, кажуть правоохоронці. За одного підопічного платили від 8 до 12 тисяч на місяць. За людиною приїжджали і забирали її силою до центру.

Далі тримали у закритому приміщенні, вішали таблички на шию за порушення. В закладах були психотропні препарати, однак у самого "персоналу" не було кваліфікації чи ліцензій для лікування.

Кільком особам з-поміж утриманих вдалося втекти.

Крім того, організатори «центрів» відловлювали безхатьків у місцях їх масового скупчення.

Безпритульних змушували безкоштовно працювати на приватних будівництвах, кажуть у поліції:

Крім того, мінімально забезпечували харчуванням. До окремих потерпілих примусово, зв’язуючи особу клейкою стрічкою, застосовували крапельниці із медпрепаратами невідомого походження. Також деяких із утримуваних у центрах, зобов’язували до виконання різних робіт, зокрема будівельних, лісопильні та ремонту приміщень. Грошові кошти за це отримував керівник центру.

Поліцейські спілкувалися з усіма потерпілими. Як кажуть в поліції, люди виглядали виснаженими, частина з них мали тілесні ушкодження. Низка "викрадених" осіб коментувати ситуацію відмовилися. З'ясувати, чи допомогли їм заходи у "центрах реабілітації" слідчим поки не вдалося.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень