Збиратися біля храмів може заборонити суд. ХТО має позиватися (ФОТО)

Розповіли в обласній адміністрації

Фото ілюстративне. Це - Чернівці. Попри побиття містом "рекорду" з кількості хворих, на Вербну неділю люди згуртувалися біля храму

Чи несуть загрозу здоров’ю населення недільні скупчення людей біля культових споруд  – може вирішити суд.

Якщо так – адміністративний суд має право заборонити подібні зібрання.

Про це повідомив заступник очільника Рівненської ОДА Ігор Тимошенко, відповідаючи під час онлайн-брифінгу на одне з поставлених запитань.

Заступник очільника Рівненської ОДА Ігор Тимошенко. Скрін із онлайн-брифінгу

Утім, звертатися із відповідним позовом до служителів Феміди мають органи місцевого самоврядування. Тобто, це компетенція сільських, селищних і міських рад, а не обласної адміністрації, зауважив чиновник:

Можливість звернутися до адмінсудів, звісно, існує. Це компетенція органів місцевого самоврядування, які можуть звертатися до них на предмет подібних заборон.

 

Обласна державна адміністрація опрацьовує це питання і наскільки ми бачимо, у нас немає такої прямої компетенції, однак ми можемо рекомендувати органам місцевого самоврядування застосовувати подібні заходи.

Рівне - у неділю, 12-го квітня. Натовп парафіян біля Свято-Воскресенського собору, що у центрі міста

Додамо, що у Вербну неділю до поліції Рівненщини надійшло майже два десятки звернень щодо можливого порушення парафіянами карантинних обмежень.

Здебільшого поблизу храмів збиралися більше дозволеної кількості людей, частина з яких ще й не мали захисних масок.

Водночас, у патрульній поліції Рівного кажуть, що за ці вихідні копи не складали адмінпротоколів на порушників карантину.

Рівне. Той самий храм, тільки з іншого ракурсу. На Вербну неділю кількість людей, які прийшли до собору, перевалила за сотню

ДОВІДКОВО:

Кодекс адміністративного судочинства України

Стаття 280. Особливості провадження у справах за адміністративними позовами органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про встановлення обмеження щодо реалізації права на свободу мирних зібрань.

Згідно з ч.1 цієї статті, «Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування негайно після одержання повідомлення про проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій тощо мають право звернутися до окружного адміністративного суду за своїм місцезнаходженням із позовною заявою про заборону таких заходів чи про встановлення іншого обмеження права на свободу мирних зібрань (щодо місця чи часу їх проведення тощо)».

Суд задовольняє вимоги позивача в інтересах національної безпеки та громадського порядку у разі, якщо визнає, що проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій чи інших зібрань може створити реальну небезпеку заворушень чи вчинення кримінальних правопорушень, загрозу здоров’ю населення або правам і свободам інших людей.

Разом з тим, на прийняте судом рішення можна подати апеляцію.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень