Заборона чоловікам на виїзд за межі місця проживання: що кажуть юристи

«В найближчі дні перешкоджати переміщенню осіб не будуть» - Залужний

Відучора ЗМІ активно поширюють лист Валерія Залужного та текст порядку, за яким чоловіки повинні отримати дозвіл свого військкомату, якщо хочуть, до прикладу, з Києва поїхати у Львів на судове засідання та філіжанку кави. 

Сьогодні Генштаб підтвердив автентичність вимог та попросив ставитися з розумінням.

Військовозобов'язані чоловіки можуть пересуватися Україною без отримання відповідних дозволів — координатор руху адвокатів Збройних сил України Євгенія Рябека

Вона пояснює, що в повідомленні Генерального штабу йдеться виключно про впорядкування обліку осіб, які змінюють саме місце проживання, місце реєстрації.

Сьогодні ще будуть відбуватись певні наради, щоби юридично впорядкувати цей документ та внести поправки для того, щоби він був більш правильний.

 

Ніхто не хоче зупинити економіку, бізнес. Тобто такої мети не ставилось, - підсумувала координатор руху адвокатів ЗСУ

Тобто для виїзду з міста, з області, з села до села чи з району до району не треба брати дозвіл. Йдеться про те, коли людина змінює місце проживання або місце реєстрації.

Ось як буде виглядати дозвіл від військкомату на виїзд з місця проживання

Чоловікам не заборонено пересуватися Україною - Залужний

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що військове командування не давало жодних вказівок на перешкоджання переміщенню людей упродовж найближчих днів.

Однак ті військовозобов'язані, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у Територіальному центрі комплектування. 

Відповідно до опублікованого вище порядку – всім військовозобов’язаним, крім тих, хто не підлягає мобілізації, або не є заброньованим органами влади – для отримання такого дозволу потрібно мати поважну причину

Чому це не зрада? 

Пояснюють у телеграм-каналі «Спілка мертвих юристів»

Норма про дозвіл військкомату існує в Законі України «Про військовий обов’язок та військову службу» вже стільки, скільки і існує сам закон, тобто з 1992 року.

Звучить вона так:

У воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України - без дозволу відповідного керівника) (ч. 4 ст. 37). 

Нагадаю, що «воєнний час» - це не «воєнний стан». Воєнний час настає з моменту оголошення стану війни чи (!) фактичного початку воєнних дій і закінчується у день і час припинення стану війни (ч. 3 ст. 4 Закону України «Про оборону України»). 

Фактичний початок воєнних дій рф був у лютому 2014 року, тобто вже 8 років триває воєнний час і весь цей час згадана норма була мертвою.

 

Бо практично ніхто не знімався з обліку, тим більше ніхто це не контролював, адже скільки ресурсу треба залучити для контрольних заходів.

Чому трошки зрада? 

Зрада не в тому, що норму вирішили реанімувати. А що вирішили реанімувати дуже коряво. 

Зверніть увагу, що опублікований порядок вказує, що дозвіл не треба особам, які вибувають зі свого міста на нове місце проживання та мають відмітку у військовому квитку про зняття з військового обліку. 

І в цьому дійсно є логіка. Бо немає сенсу зніматися з обліку, якщо ти не змінюєш місце проживання (перебування). 

Тобто, коли, наприклад, адвокат їде у відрядження в іншу область, то це не зміна місця проживання (перебування).

 

Те саме стосується й інших громадян, мета поїздки яких не змінити місце проживання (перебування): у гості до батьків, друзів, відрядження, інша поїздка у справах.

 

Але за цим порядком, навіть на такі короткочасні поїздки, май ласку і візьми дозвіл військкомату. 

На думку юристів, в цьому немає жодного сенсу, це перевантажить як військкомати, так і осіб, які будуть перевіряти наявність дозволу на блок-постах, вокзалах, деінде.

Плюс трохи помовчимо про мати нашу корупцію.

Строк надання дозволу від 30 днів до 1 року. Добре, коли ти по закону не підлягаєш мобілізації, сходив раз на рік у військкомат, взяв дозвіл і розсікаєш по Україні. Але якщо підлягаєш, то будь готовий ходити туди щомісяця.

При чому дозвіл тобі ніхто не гарантує. Дивлячись, як туго йде виконання мобілізаційного плану в деяких областях (в основному на заході України), тобі скоріше гарантують спрощену медкомісію (візуальний огляд та питання «Чи є скарги?») та повістку на навчальні збори по спеціальній акції.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень