За помилки уряду щодо норм газу платитимуть рівняни

Понад 30 тисяч споживачів газу отримали несподіваний сюрприз - перерахунок. У більшу сторону

Жителі Рівненщини, які не мають лічильників на газ, отримали квитанції з шокуючими сумами. Цього місяця вони отримали платіжки із перерахунком вартості спожитого газу за попередні 9 місяців. Як розповіла нам речниця «Рівнегазу» Вікторія Левчук, це стало неочікуваним сюрпризом для 30 тисяч мешканців області, яких зачепило скасування судом постанови Кабміну про зменшення норми споживання газу.

Нагадаємо, у травні 2015 року Кабмін затвердив норму споживання газу у 3 куба на людину на місяць при користуванні виключно газовою плитою, без лічильника. Наприкінці січня 2016 року це рішення було скасоване у суді, тому норма споживання блакитного пального знову зросла вдвічі, а споживачі повинні повернути кошти за надані їм регіональними газовими компаніями послуги. В когось сума сягає понад тисячу гривень, все залежить від кількості зареєстрованих у помешканні. «Рівнегаз» не вимагатиме сплачувати увесь борг одночасно, а розподілять його, говорить Вікторія Левчук:

Розуміючи, що це впаде на плечі фінансовим тягарем, Рівнегаз іде назустріч споживачу, і він розбив ось цю норму за тих 9 місяців помісячно. Тобто, ми вимагаємо від своїх споживачів сплатити не за один місяць ось цю суму, а ми її розбили на 9 місяців. Тобто, до грудня 2016 року людина спроможна оплатити цей борг, який виник перед нею незапланований. 1/9 борга буде вписуватися у рахунок споживачеві, - Вікторія Левчук.  

До слова, нині Рівнегаз не встановлює індивідуальних приладів обліку газу, адже фінансування інвестиційних проектів спрямовує на встановлення будинкових лічильників на газ. При цьому, Вікторія Левчук зазначила, що у разі встановлення у квартирі індивідуального лічильника, ці показники відніматимуть від загальнобудинкового при формуванні квитанцій на оплату. 

Зокрема, усі деталі щодо норм споживання тут:

Вищий адміністративний суд визнав незаконним і скасував постанову Кабінету міністрів №237 від 29 квітня 2015 року про зменшення вдвічі норм споживання газу без лічильників. Рішення суду №К / 800/49436/15 набуло чинності 28 січня 2016 року - відразу ж після відкритого судового засідання - і оскарженню не підлягає.

Вищий адмінсуд визнав постанову Кабміну №237 незаконною з дня його прийняття і скасував його. Тому використання встановлених цією постановою норм є порушенням закону, яке загрожує мільярдними збитками для державної компанії «Нафтогаз України». У зв'язку з цим, при розрахунку лютневої оплати за державний газ застосовуються колишні, діючі до травня 2015 року норми споживання газу без лічильників.

Крім того, постачальники газу змушені зробити перерахунок обсягів використаного газу за нормами газу з травня 2015 року по лютий 2016 року - за весь період дії визнаного незаконним постанови Кабміну.

Судовий процес проти квітневої постанови Кабінету міністрів (про зменшення норм) ініціювали двоє громадян, які користуються газом з лічильниками. До них приєдналося громадське об'єднання «Асоціація газового ринку України». На думку позивачів, постанова уряду №237 є дискримінаційною - справа в тому, що після дворазового скорочення норм споживачі газу без лічильників виявилися в більш вигідному становищі, ніж ті, у кого газові лічильники вже встановлені.

За оцінками експертів, в тому числі і залучених закордонними організаціями (наприклад, USAID), через необґрунтоване зменшення норм споживачі газу без лічильників більше половини використовуваного газу отримують безкоштовно. З урахуванням того, що за нормами за газ платять приблизно 4 млн домогосподарств, в результаті прийнятого Кабінетом Міністрів Постанови КМУ №237, в минулому році вони спожили, але не сплатили близько 700 млн куб.м газу вартістю приблизно 5 млрд грн.

Використовується газове обладнання

За постановою КМУ №237 (з 6 травня 2015)

До постанови КМУ №237 (до 6 травня 2015)

Газова плита, в приміщенні з гарячим водопостачанням

3

6

Газова плита, в приміщенні без гарячого водопостачання

4,5

9

Газова плита і колонка (газовий водонагрівач)

9

18

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень