Чим заплатять споживачі за мільярдний кредит «Рівнеоблводоканалу»?

Майже мільярд гривень кредиту від Європейського інвестиційного банку хоче отримати підприємство «Рівнеоблводоканал» на модернізацію своєї інфраструктури. Облрада підтримала таку ініціативу. Якщо підприємство виграє ці кошти Євросоюзу, як це відобразиться на його споживачах?

Вода буде кращою, перебоїв у її подачі — менше

На початку лютого Мінрегіонбуд запросив владу, державні  й комунальні підприємства до участі у проекті «Програма розвитку, муніципальної інфраструктури України».

Ним передбачено залучити 400 мільйонів євро (близько 12 мільярдів гривень) кредиту для модернізації інфраструктури житлово-комунального господарства України.

Кошти заплановано надавати на сфери тепло-, водопостачання та водовідведення, на енергоефективність будівель, вуличне освітлення, поводження з побутовими відходами.

Спробувати взяти участь у цьому проекті вирішили на підприємстві “Рівнеоблводоканал” та розробили стратегічний план.

Серед його пунктів – заправадження автоматизованої системи диспетчерського спостереження за обладнанням підприємства та управління ним, реконструкція водогонів, очисних споруд, технічне переоснащення каналізаційно-насосних станцій,  будівництво централізованої каналізації у мікрорайоні Басів Кут у Рівному, придбання установки для повірки приладів вимірвання витрат води та спеціальної системи для обстеження та визначення стану трубопроводів тощо.

Ці заходи, пояснюють у “Рівнеоблводоканалі”, сприятимуть поліпшенню якості водопровідної води,  зменшенню кількості аварій на водопроводах та витоків з них, суттєвому скороченню витрат електроенергії підприємством та викидів неочищених стоків тощо.

Устю повернуть до життя

Особливо принадними для Рівного виглядають реконструкція міських очисних споруд та будівництво каналізації у Басовому Куті. Так, міські очисні споруди збудовані ще у 1964 році і їхня потужність нині не дозволяє очистити всі міські стоки. Тому місто вимушене користуватися ще й очисними спорудами підприємства “Рівнеазот”.

А це - додаткові витрати на їх транспортування та очищення.

До того ж, колектори, по яких відводяться нечистоти до очисних споруд “Рівнеазоту”,  побудовані в 1973 році (тобто експлуатуються понад 40 років) і їхній технічний стан нині, пояснюють у “Рівнеоблводоканалі”, – критичний.

Траса колекторів пролягає через болотисті місця, неодноразово перетинає високовольтні лінії електропередач, розпайовані земельні ділянки.

Особливо небезпечними є ділянки переходів під залізницею Рівне-Сарни, Рівне-Ковель, станція “Заводська” ПАТ «Рівнеазот» (14 колій).

Про реконструкцію міських очисних споруд говорять у місті давно. Але коштів на це завжди не вистачало ні в міському, ні в обласному бюджеті. Тому обласні депутати так охоче підтримали бажання “Рівнеоблводоканалу” отримати іноземний кредит на реконструкцію.

Будівництво каналізації у Басовому Куті важливе для Рівного насамперед тим, що суттєво вплине на екологічний стан міста і його єдиної річки Устя зокрема.

Вода Усті нині віднесена до найнижчого- п'ятого - класу якості. Адже мешканці Басового Кута користуються централізованим водопроводом, а ось стоки виводять у септики, вигрібні ями чи й навіть у навколишні водойми. Це забруднює ґрунтові та поверхневі води і вони потрапляють в Устю та водойми озер.

Мінус: повертатимуть кредит споживачі

У “Рівнеоблводоканалі” планують отримати кредит на реалізацію вище зазначених планів на 25 років під 3% річних.

Причому очікують, що їм нададуть пільговий період у поверненні кредитних коштів – 5 років на період виконання робіт, передбачених планом. Кошти сподіваються отримати трьома траншами, перший з яких — 1 липня цього року, другий — через рік після нього і третій — ще через рік. Повертати кредит планують рівними частинами двічі на рік. А ось кошти на повернення кредиту, так звану інвестиційну складову, збираються закласти у тариф на свої послуги і отримати на це погодження Національної комісії з регулювання енергетики і комунальних послуг.

Як же тоді тариф “Рівнеоблводоканалу” змінюватиметься для споживачів? Щороку за період користування кредитом він зростатиме приблизно на 1 гривню за водопостачання, і на стільки ж — за водовідведення.

В результаті з 6,16 гривні за 1 кубометр без ПДВ нині і до кінця реалізації проекту у 2041 році тариф на водопостачання зросте майже втричі — до 18,07 гривні. Те ж і з водовідведенням — з 5,33 гривні нині за 1 кубометр без ПДВ він зросте до 15,64 гривні.

Богдана ЛЯЩУК

  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень