За яких сімейних обставин військовослужбовець може звільнитися зі служби

Пояснюють юристи

Підставою для звільнення від військової служби за призовом під час мобілізації може бути необхідність доглядати за рідними — дружиною, чоловіком або кимось із батьків. Відповідне роз’яснення опублікувала громадська організація «Юридична сотня», передає видання PRO Гроші.

У ч. 4 ст. 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» зазначено, що будь-яка група інвалідності  дружини, чоловіка військовослужбовця є підставою для звільнення зі служби.

— Інвалідність І або ІІ групи одного з батьків чи батьків дружини або чоловіка військовослужбовця також є підставою для звільнення зі служби.

 

І навіть коли групи інвалідності в рідних та близьких немає, звільнитись військовий може, якщо відповідно до висновку лікарсько-консультативної комісії рідні  потребують постійного стороннього догляду, - повідомили юристи.

Як звільнитися?

Для звільнення зі служби мобілізованому військовослужбовцю слід подати рапорт безпосередньому командиру із зазначенням підстави звільнення і додати копії документів, які таку підставу підтверджують. 

Копії документів, які додаються до рапорту, обов’язково мають бути засвідчені нотаріусом. 

Які документи необхідно надати?

Щоб були підстави застосувати цю норму закону, потрібно надати документи, що підтверджують родинний зв'язок з особою, яка має інвалідність (або потребує догляду) та відповідний медичний висновок медико-соціальної експертної комісії (якщо є інвалідність) або лікарсько-консультативної комісії (якщо особа не має інвалідності, але потребує постійного стороннього догляду).

Якщо військовий звільняється за підставою інвалідності дружини, чоловіка або одного з батьків дружини (чоловіка), то шлюб має бути зареєстрований у встановленому законом порядку в органі РАЦС. Перебування у фактичних шлюбних відносинах або церковний шлюб будь-яких правових наслідків не має.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень