«За спробу ухиляння»: Порошенка в день прильоту до України запроторять до СІЗО?

ДБР вимагає «застосування найбільш суворого запобіжного заходу»

Як відомо, Петру Порошенку інкримінують «державну зраду». 

Тим часом 17 січня він має повернутися до України.

Прихильники Порошенка планують проведення масових акцій підтримки, а влада, вочевидь, розраховує відправити Петра Олексійовича до СІЗО.

Принаймні такий висновок можна зробити з документа, оприлюдненого на сайті Державного Бюро Розслідувань. У ньому стверджується, що

П’ятий президент свого часу ухилився від явки до суду, відбув у невідомому напрямку, виїхав за кордон, а тому – в інтересах слідства – відомство очікує від суду застосування щодо Порошенка «рішення про застосування найбільш суворого запобіжного заходу»

 

Іншими словами – відправки до СІЗО.

Так звана спроба вручення Порошенку документів про підозру та повістки про виклик від ДБР

Наводимо далі текст документу від ДБР – повністю:

П’ятий Президент України ухилився від явки до суду

Державне бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генпрокурора здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо закупівлі вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям «ЛНР» та «ДНР».

У вказаному кримінальному провадженні вже повідомлено про підозру:

  • двом народним депутатам України, один з яких п’ятий Президент України;
  • колишньому міністру енергетики та вугільної промисловості;
  • топ-менеджеру часів Януковича.

Нагадаємо, що у грудні 2021 року співробітники ДБР намагалися вручити п’ятому Президенту України повістку про виклик для проведення процесуальних дій, але він проігнорував представників правоохоронного органу та поїхав у невідомому напрямку. 

З метою виконання народним депутатом покладених на нього процесуальних обов’язків, слідчий за погодженням з в. о. Генерального прокурора звернувся до Печерського райсуду міста Києва з відповідним клопотанням про обрання відносно підозрюваного запобіжного заходу.

У зв’язку з тим, що вказаний нардеп ухилився від явки до суду, зазначене клопотання досі не розглянуто слідчим суддею.

За інформацією зі ЗМІ, п’ятий Президент України планує повернутися до України 17 січня 2022 року.

Тому органи досудового розслідування розраховують на проведення усіх необхідних процесуальних дій в день його повернення, у тому числі обрання запобіжного заходу.

Ухилення п'ятим Президентом України від виконання процесуальних обов’язків підозрюваного та від явки до суду може розцінюватись як один із ризиків, що надасть підстави слідчому судді для постановлення рішення про застосування найбільш суворого запобіжного заходу.

Згідно зі статтею 24 Конституції України, всі громадяни, у тому числі народні депутати, є рівними перед законом.

З метою уникнення маніпуляцій та подальших інформаційних спекуляцій довкола даного кримінального провадження повідомляємо, що статтею 42 Кримінального процесуального кодексу України визначено, що підозрюваний зобов’язаний прибувати за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду.

Досудове розслідування даного кримінального провадження здійснюється за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень