За любов до стилю мілітарі можуть покарати, або Чому не всім можна носити військову форму

І в мирний час, і в воєнний

Стиль мілітарі десятиліттями не сходить з модних подіумів, а камуфляж періодично з'являється і в одязі брендів мас-маркету. Але українців, які не є військовими, можуть покарати за носіння військової форми.

Законодавство України забороняє цивільним носити військову форму як у мирний, так і у воєнний час. Ще у 2019 році КУпАП був доповнений статтею 186-8 «Незаконне носіння військової форми одягу зі знаками розрізнення військовослужбовців», пояснює юрист Ілля Хромець.

На сьогодні українців, які не є військовими, за носіння військової форми одягу зі знаками розрізнення ЗСУ або інших військових формувань передбачено таке покарання:

  • попередження;
  • штраф від ста п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2 550 гривень) із конфіскацією відповідної форми одягу;

На сьогодні навіть є судова практика притягнення до відповідальності цивільних за вказаною статтею. Але. В більшості притягнення відбувається з причин відсутності у порушника захисника, і за умов, що сам порушник погоджується з тим, що він вдягнув форму, як військову, демонструючи свою причетність до ЗСУ, – зазначив юрист.

В інших випадках довести правопорушення складно, оскільки в законодавстві немає чіткого визначення щодо характеристик форми, а також немає відповідальності за форму, або одяг схожий на військовий.

Отже, відповідальності за носіння одягу схожого на одяг ЗСУ на сьогодні немає, – пояснив юрист.

У Верховній Раді є напрацювання щодо вдосконалення цієї норми, але поки рішення не ухвалено.

Джерело: ProГроші

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень