З понеділка знову буде жесть: польські терористи повертаються на кордон

Принаймні їм це дозволив суд

Окружний суд Любліна у п’ятницю скасував рішення мера гміни Дорогуськ Войцеха Савви, яке забороняло перевізникам страйкувати на кордоні з Україною.

З понеділка перевізники збираються знову заблокувати рух вантажівок через найбільший пункт пропуску «Ягодин – Дорогуськ».

Про це повідомляє RFM.

Акція протесту польських перевізників на прикордонних переходах у Дорогуську та Гребенному (Любельське воєводство) та Корчова (Підкарпатське воєводство) розпочалася 6 листопада.

У понеділок, 11 грудня, староста гміни Дорогуськ Войцех Сава скасував дозвіл на зібрання на під’їзді до прикордонного переходу з Україною. Окружний суд у Любліні мав 30 днів для розгляду апеляції протестуючих перевізників у цій справі.

Польські блокувальники кордону та Войцех Савва

Вже у п’ятницю, 15 грудня, суд постановив скасувати рішення міського голови гміни Дорогуськ від 13 грудня 2023 року.

Окружний суд встановив, що міський голова не міг відмовитися від можливості організації протесту, посилаючись на ризик значної втрати майна, оскільки при цьому він не продемонстрував конкретних можливих збитків. Суд не погодився з цим аргументом, зазначивши, серед іншого, що протест не має на меті повністю заблокувати митне оформлення, а лише сповільнити його.

Це означає, що в ніч з неділі на понеділок перевізники можуть знову протестувати при під'їзді до кордону, і вони анонсують, що будуть це робити.

Мер може оскаржити рішення суду протягом 24 годин, але починаються вихідні і до початку акції правосуддя не встигне розглянути можливу скаргу.

У п’ятничному повідомленні Волинської митниці зазначається, що митний пост «Ягодин» повністю відновив і продовжує нарощувати пропуск вантажів в обидва боки українсько-польського кордону.

За попередню добу митники, зокрема, оформили 695 транспортних засобів з імпортом та 546 вантажів експорту.

Оскільки нині маршрут через «Ягодин» залишається єдиним розблокованим з Польщею та найкоротшим шляхом для міжнародної торгівлі з Європою, з обох сторін порубіжжя формуються черги.

 

Станом на сьогодні, 15 грудня, на в'їзд до України перед Дорогуськом очікує 1700 вантажівок, в електронній черзі на виїзд зареєстровано більше 2200 авто масою понад 7,5 тонн.

Томаш Бартецкі (праворуч) у Львові (фото з його сторінки у Facebook)

А як повідомив польський громадський активіст Томаш Бартецкі, за добу було встановлено рекорд - в обидва боки кордону було оформлено 1241 машина. Він написав:

Треба працювати, бо з понеділка, терористи можуть знову повернувся на кордон.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень