Перебої з постачанням газу, а безкоштовні лічильники під питанням - що обіцяє «Рівнегаз» із зростанням тарифів?

Компанія переконана: європейська ціна на газ не гарантує європейських послуг

Як ми вже повідомляли, з 1 травня побутові споживачі сплачуватимуть за газ за єдиною ринковою ціною – 6,80 грн./куб.м. газу. Така ціна вже внесла корективи у постачання гарячої води у Рівному.

Між тим, урядовці вважають, що новий тариф на газ наблизить український газовий ринок до європейських стандартів. Але, наблизивши ціну до рівня імпортної, уряд направить ці кошти не до компаній, які займаються обслуговуванням споживачів, ремонтом труб та ліквідацією аварійних витоків газу, а до компанії-монополіста НАК «Нафтогаз України».

У «Рівнегазі» кажуть, що від нових тарифів єдине газопостачальне підприємство Рівного також не матиме зиску. І попереджає: коштів, навіть, з новими тарифами, не вистачатиме ані на утримання газотранспортної мережі, ані на встановлення безкоштовних газових лічильників:

 Із 6,789 грн, сплачених споживачами за 1 м.куб газу,  НАК «Нафтогаз України» отримуватиме -  4,95 грн. В той час частка компанії, яка транспортує газ, становитиме всього 10,1%. Тобто,  ПАТ «Рівнегаз» із вартості 1 кубометра газу отримуватиме  лише 73 коп. І за ці кошти підприємство має утримувати в робочому стані усю газотранспортну мережу області, забезпечувати виконання аварійних робіт, встановлювати безкоштовні лічильники та виплачувати зарплату працівникам. Тоді як в країнах Євросоюзу  транспортна складова в середньому становить 26%.

 

Відповідно, споживачі будуть сплачувати європейську ціну за газ, отримуючи послуги газопостачання далеко не європейського рівня, - не приховують у «Рівнегазі». Адже обсяг інвестицій ПАТ «Рівнегаз», який є на сьогодні,  вдвічі менший оптимальної потреби. Для повної реконструкції, заміни та модернізації системи газопостачання Рівненщини у відповідності з рекомендованим терміном експлуатації необхідно понад 70 млн грн щорічно (без урахування інфляції і курсових різниць). Натомість, у 2016 році ПАТ «Рівнегаз» зможе інвестувати у газові мережі Рівненщини 32,3 млн грн. Що призведе до перебоїв у постачанні газу:

У перспективі недофінансування газотранспортної і газпостачальної галузі поставить під загрозу безперебійність і безаварійність постачання природного газу. Натомість НАК «Нафтогаз України» із кожної тисячі кубометрів природного газу отримуватиме як трейдер 93 грн в якості маржі, тоді як постачальники, які безпосередньо обслуговують споживачів – всього 57 копійок, - йдеться на сайті компанії.

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень