Японська техніка, яка навчає економити гроші

Жодних таблиць чи додатків — знадобляться лише папір і ручка

Відкладати гроші складно: у багатьох людей левова частка заробітку йде на життєво важливі витрати, а залишок - на різні дрібниці.

Спробуйте завести заощадження за допомогою какейбо - японського мистецтва економії грошей, яке у 1904 році вигадала перша жінка-журналіст у Японії Хані Мотоко.

Суть какейбо (kakeibo) полягає в наступному: на початку кожного місяця потрібно сідати і планувати, скільки ви збираєтеся витратити, скільки - заощадити і що вам потрібно зробити для досягнення цих цілей.

І ось які моменти при цьому важливо врахувати.

Змістіть фокус з економії на витрати

Коли ми думаємо про економію, то передусім уявляємо, від яких витрат нам доведеться відмовитися. Це неприємні думки, тож довго відкладати гроші у такій ситуації буде складно. Замість цього спробуйте зосередитися на покупках, які ви зможете собі дозволити. Перспектива економії відразу здасться куди більш привабливою.

Записуйте витрати на папері

У какейбо необхідно фіксувати витрати, але для цього недостатньо заносити суми в електронну таблицю - бюджет потрібно планувати, використовуючи папір і ручку. Це важлива частина практики, яку можна назвати вправою для розвитку усвідомленості: якщо електронні таблиці відображають швидкість, з якою ви витрачаєте гроші, то папір і ручка допомагають увійти в розмірений темп.

Отже, на початку місяця підрахуйте і запишіть, скільки у вас є грошей. Враховуйте все: зарплату, доходи від сторонніх проєктів, подарунки від батьків і так далі. Потім відніміть з цієї суми необхідні витрати, у т.ч. плату за житло і витрати на їжу.

 

У підсумку ви отримаєте суму, яку можна або заощадити, або витратити.

Будьте чесні у визначенні своїх «треба» і «хочу»

Використання какейбо зводиться до того, щоб убезпечити ваші фінанси. Ви вже дізналися, скільки грошей у вас залишиться. Тепер настав час з'ясувати, як їх краще застосувати.

У какейбо витрати поділяють на категорії. Розглянемо, до прикладу, категорію «їжа на виніс»: сюди можна віднести як покупку кави з собою, так і замовлення піци додому. Такі витрати потрібно ретельно відстежувати, бо іноді на них витрачається чимало коштів, хоч і непомітно на перший погляд, так як зазвичай це систематичні дрібні покупки.

Коли ви зрозумієте, куди йдуть гроші, то зумієте відокремити «треба» від «хочу»: необхідні речі від тих, без яких можна прожити.

 

Наприклад, одяг дійсно потрібен всім, але це зовсім не означає, що на нього варто виділяти всі вільні кошти.

Щоб точно дізнатися свої «треба», подумайте, які аспекти життя постраждають, якщо ви не витратите на них гроші. Зазвичай це витрати, які повторюються щомісяця.

Аналізуйте витрати, попередньо розсортувавши їх за категоріями, а не у вигляді нескінченного списку. Це допоможе зрозуміти, на чому ви можете заощадити.

Розплачуйтеся готівкою, а не картками

Зараз у гаманці можна швидше знайти пачку банківських карток, аніж купюр.

Це одна з причин, через які ми стали менш відповідально ставитися до витрат: розплачуючись карткою, ми не відчуваємо фізичного розставання з грошима. А ось перед тим, як віддати готівку, ми з більшою ймовірністю подумаємо двічі.

Спробуйте зняти гроші з рахунку і розкласти їх по конвертах, кожен з яких буде призначений для різних витрат. Це допоможе уникнути незапланованих покупок.

Коли місяць завершиться, вивчіть витрати та оцініть прогрес. Тут знову знадобляться папір і ручка: перегляд покупок в додатку не допоможе. Потрібно провести більш глибокий аналіз, побачити успіхи та невдачі, а також встановити цілі на наступні чотири тижні.

За матеріалами Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень