Яку суму боргу за комуналку достатньо накопичити, аби сім'ї загрожувало примусове виселення

Чимало українців накопичують борги уже не перший рік 

Українцям не одноразово погрожують санкціями через накопичення боргів. Пеня та штрафи уже повернулися. Наступний крок - майнова відповідальність та виселення з житла. 

У Конституції України йдеться,  що нікого не можна позбавити житла примусово без рішення суду. Це означає, що комунальні підприємства, чи інші служби не мають права самостійно виселяти мешканців або обмежувати доступ до їхніх осель. 

Проте, якщо сума боргу за комунальні послуги перевищує допустимі межі, відповідні служби можуть тимчасово припинити надання послуг (електроенергії, води, газу), але це повинно відбуватися відповідно до законодавства та з обов’язковим попередженням споживачів.

Стягувати заборгованість можуть через суд. Власне суд може дати рішення про арешт майна  або замороження банківських рахунків боржника. Однак автоматичного виселення чи конфіскації житла це не передбачає. Примусове відчуження майна можливе лише в тому випадку, якщо інші джерела для погашення боргу відсутні. Це відбувається після судового рішення і за участю виконавчої служби.

Відповідно до статті 109 Житлового кодексу України, існують чіткі підстави для примусового виселення, але борги за комунальні послуги не належать до них. Єдиним винятком є випадки, коли житло є державним або комунальним (службовим), і орендар не сплачує оренду чи комунальні послуги. Але навіть у таких ситуаціях виселення можливе лише через судове рішення.

Якщо борги продовжують накопичуватися і суд виносить рішення про стягнення, справа може дійти до виконавчого провадження. Це означає, що можливе конфіскація майна або арешт банківських рахунків. 

Відчуження квартири чи будинку можливе лише у разі, коли немає інших варіантів для погашення боргу. Якщо житло є єдиним місцем проживання боржника, його можуть продати тільки тоді, коли сума заборгованості перевищує 160 000 грн (20 мінімальних заробітних плат).

 

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень