Яку матеріальну допомогу отримають військові у разі поранення у 2023 році

Переважно розмір виплат залежить від тяжкості поранення

У разі поранення українські військові мають право на отримання матеріальних виплат. Розмір допомоги виплачують залежно від тяжкості поранення, а також зважаючи на те, чи призвело воно до поранення.

Йдеться саме про бойові поранення, у разі яких передбачена одноразова грошова допомога, каже адвокат ЮФ «Соціальний паритет» Дмитро Йовдій. Слід розрізняти, що поранення може настати під час несення служби, але не пов’язане з виконанням бойових завдань чи бойових зіткнень.

У 2022 році розмір виплат за бойове поранення становив від 600 тисяч до майже мільйона гривень.

Залежно від групи інвалідності, військові у 2023 році отримуватимуть такі виплати:

  • I група інвалідності — 1 073 600 гривень (400-кратний розмір прожиткового мінімуму);
  • II група інвалідності – 805 200 гривень (300-кратний розмір прожиткового мінімуму);
  • III група інвалідності — 671 000 гривень (250-кратний розмір прожиткового мінімуму).

Якщо військовий отримав поранення, але воно не зумовило інвалідність, однак призвело до часткової втрати працездатності, то залежно від її ступеня розмір виплат коливався від 134 тисяч до 187 тисяч гривень (від 50 до 70 прожиткових мінімумів). З 1 грудня 2022 року розмір прожиткового мінімуму становить 2 684 гривні.

За словами Дмитра Йовдія право на матеріальну допомогу визначає медико-соціальна експертна комісія (МСЕК), яка встановлює наявність або відсутність інвалідності та ступінь втрати працездатності. А військово-лікарська комісія (ВЛК) з’ясовує, пов'язане поранення із захистом батьківщини та несенням військової служби.

Рішення комісій можна оскаржити. Власне ВЛК також встановлює факт придатності чи непридатності особи до несення військової служби. 

Джерело: finance.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень