Яким пальним не варто заправляти своє авто, якщо не хочете ходити пішки

Помилка у виборі пального може дуже дорого обійтись

Кожен автомобіль заправляється тією маркою і тим видом бензину, які вказує виробник. Якщо заправити його чимось іншим, це може мати серйозні наслідки.

Взагалі заправка авто не тим бензином трапляється вкрай рідко. І зазвичай причин тому небагато: недосвідченість власника машини, помилка на заправці або ж об'єктивна необхідність – немає потрібної марки, а бак уже пустий

Залити дизель в машину на бензині

У бензиновому двигуні температура згоряння зазвичай набагато менша, ніж у дизельному. Через це пальне буде згоряти не повністю, виділяючи велику кількість їдкого газу. Дизель просочується в картери через циліндри, через що моторна олива дуже швидко стає непридатною до використання. Щойно залишки бензину буде витрачено, двигун припинить роботу.

Як наслідок, доведеться проводити повний огляд і ремонт циліндро-поршневої системи, промивку інжекторів, заміну паливного фільтра і навіть повну заміну оливи.

Шанс уникнути неприємностей мають хіба що власники карбюраторних бензинових двигунів є, адже такі агрегати менш чутливі до солярки.

Фото ілюстративне, з мережі
Фото ілюстративне, з мережі

Залити бензин в авто на дизелі

Бензин кардинально відрізняється від дизеля, перш за все температурою горіння і характеристиками теплопровідності. Дизельний двигун якийсь час зможе справлятися з несподіваним навантаженням, через що водій не скоро відчує підміну пального.

Однак пізніше двигун починає дуже сильно перегріватися, і в окремих випадках навіть частково руйнуватися.

 

Залити високооктанове паливо в авто на бензині

Е-85 - це суміш 85% денатурованого етанолу і 15% присадок з додаванням бензину. Октанове число такого палива перевищує 100-150 одиниць. Наслідки такої помилки можуть бути різні і залежатимуть від типу двигуна.

Для сучасних моторів з інжекторною системою при нетривалої експлуатації та без сильних навантажень на Е-85 серйозних наслідків не буде.

Якщо ж мотор був розроблений 10-15 років тому, то можливо прогорання клапанів і поршнів через раннє запалювання. Старіша електроніка не дозволить скорегувати параметри роботи і призведе до швидкого пошкодження.

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Що робити, якщо виявлено заміну пального?

У баку машини завжди залишається невелика кількість «потрібного» пального – бензину або дизеля. Тому нерідко водії не помічають підміни до тих пір, доки пошкодження не досягають критичної межі.

Якщо ви помітили помилку ще на заправці, ні в якому разі не починайте рух – це вбереже машину від непоправних наслідків.

 

Якщо помилка з’явилася з вини заправки, можна вимагати від адміністрації відшкодування збитку і виправлення ситуації. В такому разі фірма негайно викличе механіків, які приберуть неправильно залите пальне і промиють бак. Зазвичай на це потрібно не менше 4 годин.

Якщо ж власник заправлявся сам, то йому доведеться оплачувати буксирування в СТО. Там ремонтники зіллють непотрібне пальне, що потрапило всередину, і промиють бензобак.

Для бензинових авто дуже важливо, щоб в баку не залишалося навіть невеликої кількості паливної рідини не того типу. А дизельні мотори не настільки чутливі, якщо додати трохи бензину.

Вартість ремонту авто буде залежати від низки факторів. Швидко звернувшись за допомогою, можна знизити ці витрати до мінімуму. Але якщо власник залив трохи бензину у дизель, то в принципі, нічого страшного не трапиться.

Джерело: ogogo / РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень