Яких п'ятьох заборон дотримувались 9 листопада: народні прикмети

9 листопада відзначають день пам’яті Нестора Літописця

Нестор був ченцем Києво-Печерської Лаври, і саме його перу належить “Повість минулих літ”, в якій Нестор докладно описав життя і діяння перших князів.

Вчені говорять про те, що саме Нестор Літописець був сучасником апостолів і багатьох святих, які відомі в християнській церкві.

9 листопада було заведено давати обіцянки й завершувати справи. Вірили, що якщо до ночі 9 листопада закінчити обіцяну роботу, то свята Параскевія виконає будь-яке бажання.

За народним повір’ям, якщо в домі хтось хворіє або людина має якесь бажання, то потрібно прийняти обітницю, взяти на себе справу і зосереджено в повному мовчанні її виконати.

Обітниці давали різні: пожертвувати гроші на потреби храму; поставити в церкві певну кількість свічок; встановити хрест або придбати для храму ікони; кинути пити або курити.

Що не можна робити 9 листопада

Жінкам, які пережили розлучення, не варто 9 листопада мріяти або говорити про нові стосунки – це може привести до тривалої самотності.

Наші предки вважали, що 9 листопада не можна сваритися, інакше до Різдва будете один на одного злитися.

Вважали, що творчим особистостям (акторам, співакам) не можна 9 листопада приймати в дарунок квіти. В іншому випадку слава скоро згасне. 

Жінкам не рекомендували 9 листопада ходити з непокритою головою. Вважали, що цього дня нечиста сила може заволодіти  розумом представниці прекрасної статі.

Категорично заборонено давати гроші в борг. За народними прикметами, борг не повернуть.

Народні прикмети на 9 листопада

  • Іній на деревах 9 листопада віщує мороз
  • Вранці туман – чекай відлиги
  • Сніг випав на сиру землю – весна, за прикметами, буде ранньою і буде багато підсніжників

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень