Яких чотирьох заборон дотримувались 5 вересня: народні прикмети

5 вересня церква відзначає День пам'яті святого Лупа Солунського

У народі день святого Лупа отримав назву Брусничник. До цього часу в лісах і на болотах достигала брусниця і люди йшли збирати ягоди.

У цей день треба було дивитися, як відлітають журавлі. Вважалося, що якщо на Лупа журавлі на південь потягнулися, зима буде рання. Якщо журавлі летять низько, то зима має бути тепла, а якщо високо — то холодна. 

У цей день готували брусничну воду, яка допомагала від недуг. Зібрану брусницю заливали ключовою або джерельною водою і прибирали в льох. До грудня бруснична вода була готова.

Знахарі в цей день збирали коріння і листя брусниці, які використовували як протизапальний і дезінфікуючий засіб.

Що не можна робити 5 вересня

Не варто цієї неділі зв'язуватися з колючими і ріжучими предметами. Зірки кажуть, що з необережності ви можете сильно поранитися. Причому поріз виявиться настільки глибоким, що гоїтися буде вкрай довго.

Не можна 5 вересня розмовляти із незнайомцями у лісі. Наші предки вірили, що так може з'являтися нечиста сила, яка хоче отримати невинну душу.

Не рекомендували в цей день плести коси, довго розчісуватися і навіть мити голову. Вважали, що всі маніпуляції з волоссям виявляться невдалими і приведуть до зайвих витрат.

Не слід 5 вересня раптово залишати місце роботи (якщо ви працюєте в цю неділю). Наші предки вірили: відлучившись навіть ненадовго, можна серйозно порушити плани фортуни на ваш рахунок.

Народні прикмети на 5 вересня

  • Якщо ранкових заморозків в цей час немає, то і вересень, згідно з прикметами, буде теж теплим
  • Якщо до 5 вересня овес не зібрати, то весь урожай загине від морозів
  • Якщо журавлі 5 вересня в теплі краї вирушили – скоро настане зима.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень