Яких 8 заборон дотримувались 14 січня: народні прикмети

14 січня – день святого Василя Великого

14 січня – середина зими. Відзначають Старий Новий рік, і вважається, що Різдвяні Святки досягли свого апогею.

Після дня Василя і до 18 січня, згідно з народним повір’ям, біснувалася нечиста сила. Водночас проводили народні гуляння з піснями, танцями, колядками – так люди намагалися відігнати від себе зло.

Також 14 січня в православній церкві відзначається Обрізання Господнє. У Писанні сказано, що на восьмий день від Різдва Святе Немовля було обрізане і іменоване ім’ям Ісус, яке означає “Спаситель”. 

Василя Великого вважали покровителем землеробства, і саме тому цього дня основним обрядом було засівання осель збіжжям.

Перший посівальник на Новий рік, зазвичай, приносить до хати щастя. Вважали, що дівчата щастя не приносять, тому й посівати їм не годиться.

Особливість богослужіння в цей день полягає в тому, що звершується Літургія, написана самим святителем. Вона – перша з десяти Божественних літургій, служіння яких встановлене у певні дні року. 

Щоб весь рік пройшов у достатку, 14 січня потрібно запросити за святковий стіл усіх бажаючих. У це вірили наші прапрапрадіди.

Що не можна робити 14 січня

У цей день не можна лаятися і лихословити, думати про погане, оскільки як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш (нехай навіть мова йде про Старий Новий рік).

Не можна 14 січня позичати гроші, щоб не бути в боргах весь рік.

14 січня не рекомендується залишати книги відкритими або їсти під час читання. Інакше все, що вдалося дізнатися цього дня, незабаром забудеться.

Не можна не пускати в хату посівальників. Інакше удача на весь рік відвернеться від вас.

Цієї п'ятниці заборонено вимовляти побажання з часткою «не». Якщо ви відзначаєте старий Новий рік, пам'ятайте про цю пораду предків під час тостів та побажань.

До слова про трапезу: у жодному разі не можна збиратися за одним столом виключно жіночим колективом. Це вважається поганою прикметою.

Наші пращури ніколи не виносили сміття цього дня, говорячи, що разом з ним можна позбутися удачі.

З цієї причини 14 січня краще не віддавати свої речі. Навіть на благодійність.

Народні прикмети на 14 січня

  • Висхідний місяць в ніч на 14 січня – до сильної повені навесні
  • Якщо вранці йде сніг, то зима теж буде сніжною, а весна настане пізно
  • Спостерігали за напрямком вітру. Вважалося, що якщо він дме з Півночі, то літо буде холодним, із Заходу – непогожим, зі Сходу – посушливим, з Півдня – цілком звичайним, теплим, без особливих температурних перепадів.
  • Яскраві зорі на небі 14 січня віщують швидкі морози.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень