Які проблеми ховаються за неприємним запахом тіла

Це не завжди означає хворобу, інколи це сигнал про неправильний спосіб життя і зайвий стрес

Різкий запах на долонях й липкий піт

Шкіра людини має два типу потових залоз 

  • екринні — вони охолоджують тіло, запобігає перегріванню і майже не пахнуть
  • апокринні -  реагують на стресові ситуації

Різкий запах виділяють саме апокринові залози. Піт має густу консистенцію через високий вміст білків і ліпідів. Експерти запевняють що якщо ви пітнієте перед важливими подіями – це цілком нормально. Але якщо таке відбувається і в спокої – час перевірити рівень гормонів щитоподібної залози.

Тіло пахне рибою

У випадку триметиламінурії тіло людини починає пахнути рибою й доволі сильно.

Синдром рибного запаху» виникає у людей з рідкісною генетичною мутацією. В організмі здорових людей білки розщеплюються і виводяться з калом. А у людей з порушеннями окремі продукти перероблювання залишаються в тілі, накопичуються і викликають запах риби.

Наразі доказових схем лікування немає, тож з такими порушеннями рекомендують дотримуватися дієти.  

Подібний запах може псувати життя жінок, в яких виявлено бактеріальний вагіноз. Це піддається лікуванню, але треба консультуватися з лікарем.

Сильний запах поту без фізичних навантажень

Інколи запаху поту не вдається позбутися, навіть якщо приймати душ тричі на день. Лікарі називають такий стан бромгідроз («смердючий піт»). Це індивідуальна особливість організму, і ніякого особливого лікування не існує. Втім дієвим є антибактеріальне мило і правильне харчування. У такому випадку треба уникати часнику, цибулі та алкоголю, адже це тільки посилює запах тіла.

Запах яблук в диханні

Фруктових запах - це тривожний симптом. Треба перевірити рівень інсуліну, аби виключити діабет. Коли організму бракує інсуліну, організм розщеплює не глюкозу, а жири. Цей процес викликає накопичення кетонів —  вони й надають тілу і диханню солодкуватий аромат.

Змінився запах голови та з’явилася лупа

Запах та свербіж може з'явитися при себорейному дерматиті. Це хронічне захворювання шкіри, яке пов'язане зі збільшенням кількості шкірного сала і зміною мікрофлори. До складу шкірного сала входять гліцериди, ефіри воску і холестерин, які, розкладаючись під дією бактерій, набувають неприємний запах. У нормі такого бути не повинно.

Таке стається через стрес, зниження імунітету, а буває й спадковим.

Запах ацетону з рота

Таке стається, коли організму не вистачає вуглеводів. Це помічають люди, які, наприклад, заради схуднення практично повністю виключають вуглеводи зі свого раціону.

Запах може з'явитися і при порушеннях у роботі печінки й нирок. А ще деякі сезонні захворювання теж провокують появу запаху ацетону, але відразу після одужання він зникає.

Тіло пахне «котами»

З допомогою аміаку наше тіло позбавляється надлишку азоту в крові. Він може виділятися з диханням, потом і сечею. Якщо з якихось причин в організмі утворюється надлишок азоту, то і тіло буде «пахнути кішками».

Запах аміаку з рота може говорити про інфікування Helicobacter pylori (бактерія, яка відповідає за гастрит і виразку). Тіло може мати такий запах через зневоднення або надлишок білка.

Запах аміаку може свідчити про запальне захворювання нирок, коли орган не може відфільтрувати всі токсини й ці речовини виводяться з потом.

Запах оцту після фізичних навантажень

Запах оцту може з'явитися після важких фізичних навантажень через пропіонову кислоту. Бактерії розщеплюють людський піт, і утворюється сполука, яка за хімічним складом нагадує оцет. Лікарі кажуть, що в цьому запаху тіла немає нічого страшного.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем - звертайтеся до лікаря.

Джерело: Social

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень