Яка різниця між мобілізованим, добровольцем та контрактником: основні відмінності

Чим відрізняється служба контрактника та мобілізованого

Мобілізований – військовозобов’язана людина, яка за станом здоров’я придатна до проходження військової служби і яку включають до списків особового складу військової частини, тоді така особа стає військовослужбовцем. За ним залишається робоче місце (крім зарплати).

Контрактник – професійна служба, коли військовий має ширші можливості вибору посад та місця служби. Особа, яка підписала контракт, не може звільнитися у зв’язку з наявністю трьох і більше дітей.

Доброволець укладає контракт у резерв. Такі люди мають право на збереження місця роботи, посади, середнього заробітку на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності.

Хто з них має право на статус УБД

Контрактники можуть претендувати на статус учасника бойових дій, якщо вони брали в них участь.

Натомість добровольцям зробити це трішки важче. Згідно із Законом, який дає право на отримання статусу УБД (Закон України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту), мобілізовані теж мають право на отримання УБД, якщо вони безпосередньо брали участь у бойових діях.

 

Умови для звільнення зі служби 2023

Мобілізовані можуть звільнитися тоді, коли закінчиться правовий режим воєнного стану або за підставами, що визначені у Статті 26 Закону України Про військовий обов’язок і військову службу.

Контрактник може звільнитися, коли закінчиться дія контракту, адже він є строковим (важливо, що особа, яка підписала контракт, не може звільнитися у зв’язку з наявністю трьох і більше дітей).

Служба українських мобілізованих під час воєнного стану триватиме до кінця воєнного стану або до оголошення демобілізації. Умови проходження служби дуже схожі з контрактниками.

Мобілізовані теж можуть брати безпосередню участь у бойових діях, займати керівні посади та отримувати військові звання. Вік до 60 років, вищий офіцерський склад – до 65 років.

Джерело: Факти

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень