Як зберігають вакцини в Україні. Холодильники подекуди старші за самих працівників (ВІДЕО)

Техніка переважно побутова і доволі стара, а значить – є великий ризик, що вакцина зіпсується

Експерти перевірили, як зберігають вакцини в Україні і чи підійдуть ці умови для зберігання препаратів від коронавірусу.

Дослідження експерти Офісу реформ проводили у Херсонській області. Виявилося, що лише 10% холодильників, де зберігають вакцини, відповідають міжнародним стандартам.

Кажуть, така ситуація по всій країні. Але її можна змінити. Зокрема, і за підтримки міжнародних фондів, пише ТСН.

Більшість вакцин в Україні зберігається у побутових холодильниках, подекуди за віком набагато старших за самих пацієнтів і лікарів. І це, визнають медики, насторожує, а іноді і відлякує пацієнтів.

У нашій області зараз є 468 холодильників для вакцин, з них 10 - сертифіковані ВООЗ. Ми вирішили розвязати цю проблему завдяки партнерству з ЮНІСЕФ, - розповів голова Офісу реформ Херсонської області Максим Савченко.

Завдяки цій співпраці там з'явилися 6 сучасних холодильників та сумки для транспортування препаратів. Учасники проєкту «холодовий ланцюг» кажуть, що за сприяння місцевої влади такі холодильники можуть з'явитися у всіх лікарнях. Вони пообіцяли навчити чиновників, як отримати підтримку міжнародних фондів.

Якщо ми скажемо міжнародним партнерам про утримання в медичному закладі побутових холодильників, для них це буде дуже велике здивування. Кошти треба вкладати саме в нове обладнання, - каже проєкт-менеджерка Офісу реформ з напрямку «медицина» Ірина Волошина.

Але не треба лякатися, бо побутові холодильники в медустановах — це не порушення. Якщо, звісно, є можливість налаштувати їх на потрібну температуру. Адже якщо вакцину зберігати неправильно, користі від неї - жодної, наголошують медики.

Наслідки такі, що щеплення буде недієвим, тобто, це все одно, що щеплювати дистильованою водою, - пояснює клінічна провізорка Херсонської дитячої обласної лікарні Лідія Ілічко.

До вже відомих вакцин в Україні невдовзі має додатися і препарат проти коронавірусу. Посадовці кажуть, що завезуть ті її види, які можна буде зберігати за температури від 2-х до 8-ми градусів.

Більше про це – у сюжеті ТСН.

Нагадаємо, напередодні міністр охорони здоров'я Максим Степанов підписав технічні документи для отримання Україною вакцини від коронавірусу від глобальної ініціативи COVAX. Попередньо, надійти препарати мають наприкінці І кварталу або на початку ІІ кварталу наступного року.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень