Як вартість пляшки мінералки: за воду рівнянам доведеться платити більше

Вже у лютому споживачі «Рівнеоблводоканалу» отримають платіжки з новими розрахунками за послуги водопостачання та водовідведення

Їх вартість зросте на 10%. У грошовому еквіваленті для середньостатистичної рівненської сім’ї у місяць доведеться переплатити за ці послуги 11 гривень – рівно стільки, скільки нині коштує в магазині півторалітрова пляшка негазованої води.

Іншими словами, якщо за старими тарифами мешканці багатоквартирних житлових будинків платили за кубічний метр води та каналізації 15 гривень 54 копійки, то тепер, з 25 січня, вартість цих послуг складає 17 гривень 14 копійок. Послуги подорожчали на 1 гривню 60 копійок. На півтори гривні зріс тариф і для юридичних осіб та мешканців приватного сектору. Тепер їм доведеться заплатити 16 гривень 48 копійок.

Необхідність підняття вартості послуг на водопостачальному підприємстві вже традиційно пояснюють подорожчанням основних складових тарифу. Зокрема електроенергії та збільшенням мінімальної заробітної платні.

З того часу, як був затверджений попередній тариф, фактично всі його основні складові подорожчали. Зросла вартість електроенергії, мінімальна заробітна плата, вартість очистки стоків на «Азоті», подорожчали і паливно-мастильні матеріали. А саме ці складові у нашому тарифі займають левову частку витрат. Для прикладу, в попередньому тарифі була закладена заробітна плата із врахуванням мінімального прожиткового мінімуму у 1600 гривень, а на сьогодні він вже складає - 1762 гривні. Крім того, обраховуючи попередній тариф, ми заклали у ньому вартість електроенергії ще по 2,16 грн за кВт, а на сьогодні її вартість вже 2,58 грн, - говорить заступник директора РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» Микола Ткачук

Попри те, що нові тарифи вступили в силу лише наприкінці січня, їх розрахунками, кажуть на «Рівнеоблводоканалі», почали займатись ще влітку минулого року. Таку завчасність пояснюють досить тривалою процедурою. За цей час провели і два етапи громадських слухань, як того вимагає порядок затвердження комунальних тарифів. Тож усі, хто мав бажання подати свої зауваження та пропозиції, мали таку змогу.

Зрозуміло, що силою заганяти на громадські слухання ніхто нікого не буде. Інформація про час та місце їх проведення була завчасно оприлюднена на сайті нашого підприємства та в ЗМІ. Всі хто хотів, той прийшов. Цього разу були представники Нацкомісії, громадських та благодійних організацій, фондів, журналісти Інтернет-видань. Крім того, прийшли представники окремих підприємств, таких як «Рівнетеплоенерго», «Здолбунівводоканал», для яких встановлення нових тарифів відігравало важливу роль, - продовжує пан Ткачук.

Крім того, за словами пана Ткачука, водоканал приймав пропозиції та зауваження в листах по пошті та електронкою. Всі вони були розглянуті не лише спеціалістами «Рівнеоблводоканалу», а й фахівцями Нацкомісії. Також усі цифри по розрахунках нового тарифу були оприлюдненні на сайтах «Рівнеоблводоканалу» та НКРЕ КП. Тому звинувачення у нібито непрозорості громадських слухань, він називає банальним самопіаром окремих місцевих громадських активістів.

Варто зазначити, що розрахунки нових тарифів, які подавав «Рівнеоблводоканал», і остаточний тариф, який був затверджений підприємству Нацкомісією, відрізняються на 10%. На водоканалі не приховують - планували дещо більші витрати по електроенергії.

При обрахунках ми керувалися існуючими нормативами споживання електроенергії. Тому і просили підняти новий тариф на 20%. Натомість, в НКРЕ КП вирішили зменшити нам об’єми споживання електроенергії. Тому і вийшло, що тариф зріс лише на 10%. Це єдина позиція,до якої Нацкомісія внесла свої корективи. До всіх інших складових тарифу зауважень не було, - пояснила начальник планово-економічного відділу РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» Мирослава Дем’янович.

Схожа практика зменшення об’ємів використання електроенергії, кажуть на «Рівнеоблводоканалі», в НКРЕ КП існує вже давно. У такий спосіб регулятор стимулює водопостачальні підприємства до економії електроенергії. Хоча на підприємстві кажуть, що вже давно працюють в цьому напрямі. Як аргумент наводять цифри: якщо десять років тому щомісяця використовували близько 14 мільйонів кВт електроенергії, то тепер ця цифра складає 4 мільйонів кВт.

Варто зазначити, що у нових тарифах закладений і прибуток підприємства у розмірі 2 мільйонів гривень. Цифра відображена в інвестиційній програмі «Рівнеоблводоканалу», яку затвердили депутати обласної ради та яка погоджена в НКРЕКП. Гроші з прибутку, кажуть на підприємстві, можуть бути використані виключно на заміну мереж. Тож частина з них буде спрямована на заміну ділянки каналізаційного колектора по вулиці Будівельників, а решту - на водогін з Нового Двора на смт Квасилів.

До слова, «Рівнеоблводоканал» - не єдиний, на послуги якого з 25 січня були запроваджені нові тарифи. Підняли розцінки ще на 19 підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства. А ще в 26-ти нові тарифи будуть затверджені НКРЕ КП вже найближчим часом.

Попри те, що рівняни отримають платіжки із новими розрахунками вже у лютому, за новими тарифами послуги «Рівнеоблводоканалу» будуть пораховані лише за п’ять днів січня. Повністю, за новими розцінками, споживачам доведеться платити вже у лютому. Однак навіть попри збільшення вартості водопостачання та водовідведення, на кишенях споживачів це особливо не позначиться, адже тарифи «Рівнеоблводоканалу» залишаються найдешевшими серед решти комунальних послуг.

Олександр Стазхів, Press Центр

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень