Як зробити ґрунт більш родючим: 5 дієвих методів на осінь

Різні добрива і добавки мають неоднакову ефективність, однак ніколи не будуть зайвими

Покращувати ґрунт восени досить вигідно. У цей період можна легко змінити його кислотність і вологоємність, розпушити землю зсередини й значно підвищити її родючість.

Під перекопування зазвичай вносять як добрива, які протягом зими встигнуть увійти до складу органомінерального комплексу ґрунту, роблячи його більш родючим, так і добавки, що покращують склад ґрунту.

Далі — про все по порядку.

Осіннє внесення гною на грядки

Насамперед у ґрунт під перекопування (оранку) варто внести гній. Це універсальне натуральне добриво багате на кальцій і магній, які допомагають знизити кислотність ґрунту. Обидва хімічні елементи містяться у гної у максимально доступній для рослин формі, а азот зберігається у ґрунті тривалий час. Мікроорганізми, наявні у гної, сприяють формуванню гумусу.

Під перекопування на 1 кв. м піщаного ґрунту потрібно приблизно 2-3 кг органічних добрив, а на 1 кв. м глинистого ґрунту — понад 6-8 кг.

Гній розподіляють по поверхні ґрунту й одразу ж перекопують із землею на глибину багнета лопати (приблизно 15-20 см). Вносити можна як перепріле, так і свіже добриво.

На весну земля стане більш пухкою і родючою, оскільки накопичення потрібних речовин відбуватиметься набагато активніше, а рослини будуть підживлюватися мікроелементами добрива поступово, протягом найближчих 6-8 місяців. Саме через це осіння підгодівля гноєм вважається кориснішою за весняне внесення добрив.

Осіннє внесення торфу

Ще одним хорошим варіантом буде осіннє внесення на торфу. Він мало впливає на насиченість ґрунту поживними елементами (у достатній кількості у ньому міститься лише азот, з якого рослини засвоюють усього 3-5%), однак сприяє поліпшенню фізичних властивостей ґрунту: робить його більш пухким і пористим, теплим й волого- та повітропроникним.

Найбільш помітно властивості торфу проявляються на слабо окультурених піщаних і важких глинистих ґрунтах.

З осіннім перекопуванням потрібно вносити 4-5 кг торфу на 1 кв. м ґрунту. Але навесні процедуру краще повторити, ще раз прекопавши ділянку. Так ефект буде набагато кращим.

Та варто пам’ятати, що для грядок придатний лише низинний торф, що сильно розклався, — верховий і перехідний торф для цієї мети не підходять.

Осіннє внесення перегною та компосту

Обидва види добрив можна вносити і навесні, і восени з розрахунку 1-2 відра на 1 кв. м. За осіннього внесення частина корисних речовин з цих підгодівель може вимитися талими водами, зате органіка за зиму просочиться вологою, остаточно «дозріє» і легко змішається з ґрунтом, рівномірно віддаючи корисні речовини, що лишилися.

Єдиний виняток — компост із деревних відходів (стружки, кори та гілок). Його закладають виключно восени під час перекопування городу, адже якщо внести його у ґрунт навесні, процес розкладання «перетягне» на себе левову частку поживних речовин, позбавивши їх, власне, рослини.

Осіннє внесення мінеральних добрив

Аби зробити ґрунт більш родючим до нового сезону, у вересні-жовтні варто згадати і про мінеральні добрива. Фосфор, калій і навіть азот (хоча й у набагато меншій мірі) — усі ці корисні речовини допоможуть підвищити врожайність культур, продовжити період їх плодоношення, підтримати нормальний обмін речовин і протистояти несприятливим погодним умовам.

Мінеральні добрива зазвичай вносять у рідкому вигляді (якщо у сухому, то після внесення рослини обов'язково поливають). У них мають міститися фосфор, калій і кальцій, які зміцнюють імунітет рослин й підвищують їх стійкість до низьких температур.

Існує багато спеціально підібраних складів і сумішей для різних культур — це простий і подвійний суперфосфат, сірчанокислий і хлористий калій, калієва селітра, монофосфат калію, нітроамофоска, нітрофоска, амофос тощо.

 

Зазвичай, такі склади навіть на упаковці позначені відповідним написом: «осінь» або «осінні».

Однак пам’ятайте, що час внесення добрив восени для різних рослин може відрізнятися, тож перед використанням добавок краще ознайомитися з агротехнікою кожної культури.

Осіннє внесення вапнуючих добавок на грядки

Якщо на Вашій ділянці не усе гаразд з кислотністю ґрунту, восени слід замислитися і про внесення речовин, що її регулюють. Вапно пушонка (гашене вапно), доломітове борошно, крейда, зола — це відмінні засоби для прибрання зайвої кислотності ґрунту, коли багато поживних речовин переходять у стан, за якого вже не засвоюються рослинами.

Вапнуючі добавки рівномірно розподіляють по поверхні ґрунту, не перемішуючи на глибину (перекопувати грядки з такими добавками варто лише на дуже важких глинистих і суглинних ґрунтах). Інтервали між внесенням подібних засобів мають становити 1-2 роки — не менше!

Вапнування ґрунту проводять саме восени, оскільки з моменту внесення таких добавок до початку активної вегетації рослин має минути не менше кількох місяців.

Джерело: Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень