Як зберігати ліки вдома: головні правила

Аби не зіпсувати препарати

Поповнюючи домашню аптечку, не забувайте про правила зберігання медикаментів. Через неправильне зберігання ліків можна зменшити їхню ефективність і навіть спровокувати зміну властивостей, викликавши алергію чи отруєння.

Зазвичай більшість ліків зберігають у сухому, прохолодному, захищеному від світла місці, подалі від опалювальних та нагрівальних приладів. Також треба ознайомитися з особливостями зберігання, які вказані в інструкції.

У ній вказані основні особливості зберігання:

  • оптимальна температура від +15°С до +25°С;
  • зберігання в прохолодному місці, це означає, що тримати ліки слід при температурі від +8 до +15°С;
  • зберігання у темному місці означає, що потрібно тримати ліки у захищеному від сонячного світла місці;
  • зберігання у сухому місці означає, що слід тримати ліки у приміщенні з відносною вологістю повітря не більше 60 відсотків.

Оптимальні місця зберігання ліків у будинку – у передпокої, коморі чи кімнаті.

Не слід тримати коробку з ліками у ванній кімнаті через підвищену вологість, на кухні, тому що там спекотно під час приготування їжі, а також на підвіконні – через прямі сонячні промені.

Сім'ям з дітьми обов'язково слід зберігати ліки так, щоб малюк не зміг до них дістатися і навіть не знав, де вони лежать. Бажано взагалі не відкривати всієї аптечки у нього на очах, щоб не провокувати цікавість. Адже дитина може дістатися до медикаментів, коли батьки не бачать.

Найкраще тримати лікарські засоби в їхніх рідних заводських упаковках, разом з інструкцією. Якщо вам необхідно відрізати частину блістера або відсипати ліки з упаковки в контейнер, наприклад, у поїздку, не полінуйтеся написати назву, дату випуску та термін придатності препаратів.

Рідкі та тверді ліки у флаконах потрібно тримати щільно закритими, інакше деякі препарати можуть випаровуватися, поглинати чи виділяти леткі речовини, або вступати в реакцію з повітрям.

Не забувайте, що шприци, бинти та інші перев'язувальні матеріали також мають свої умови та терміни зберігання. Наприклад, з часом упаковка втрачає герметичність, через це вироби стають не стерильними.

Джерело: lifehack

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень