Як вибрати сосиски: 7 ознак ковбасних виробів зі справжнього м’яса

Ви можете навчитися виявляти якісний продукт

Дієтологи не радять вживати м'ясні напівфабрикати. Але якщо ви все-таки купуєте сосиски або сардельки, то їжте їх не частіше, ніж раз на тиждень, і, звісно, нехай вони будуть дорожчими, але якіснішими. Від розмаїття сосисок і сардельок на вітрині магазинів іноді просто очі розбігаються.

Які сосиски обрати? На що звернути увагу під час купівлі? Є кілька ознак, які допоможуть відрізнити якісний продукт.

Зовнішній вигляд

Перше, на що потрібно звернути увагу під час вибору сосисок і сардельок – це зовнішній вигляд. Поверхня їхньої оболонки має бути без ушкоджень, сухою, чистою і гладкою. Якщо вона зморщена - значить, було порушено технологію або ж продукт почав всихати при перевищенні терміну зберігання. У якісних сосисок, як правило, щільна оболонка, яка має щільно прилягати до фаршу.

Колір

Якісний продукт має блідий колір. Яскраво-рожевий або червонуватий відтінок - значить, у ньому багато барвника. Занадто темний колір - багато консервантів.

ДСТУ

Які сосиски кращі - з ДСТУ чи перший сорт? ДСТУ - це державний стандарт України, чітко регламентовані правила і норми, за якими виготовляється продукт. Сосиски та сардельки з позначкою ДСТУ 4436:2005 - це продукт вищого сорту, що має на 100 % складатися з м'яса (свинини або яловичини) та інших натуральних інгредієнтів: сала, субпродуктів, сиру, вершків, молока, курячих яєць і рослинної олії. Інших добавок цей стандарт не дозволяє. Сосиски та сардельки першого сорту можуть мати інші види сировини - у певній кількості. Наприклад, дозволяється додавати до 10% білкового стабілізатора з колагенової сировини та свинячої шкурки, до 10% яловичої, свинячої, баранячої м'ясної маси, до 10% - м'яса птиці механічної обробки, до 10% - соєвих та молочних препаратів у гідратованому вигляді, до 3% - круп, до 4% - крохмалю та пшеничного борошна. Але частина основної сировини (та, що заявлена у вищому ґатунку) при цьому має бути не менше 70%. 

Текстура

Сосиска дуже м'яка - вона з білковими добавками. Натисніть на сосиску і подивіться. Чи відновить вона свою форму через кілька секунд. Якщо ні - не беріть. Навіть сардельки, які більш пухкі та соковиті, після натискання мають відновлювати свою форму. На зрізі хороша сосиска має бути однорідного сірувато-рожевого кольору, але не пухкою. У сардельки зріз рожевий або світло-рожевий, а сама маса може бути злегка пористою, у шпикачок є шматочки білого або рожевого шпику. Якщо бачите порожнини або консистенція крупинчаста - це означає, що в продукті багато води. 

Приготування

Які сосиски хороші, можна визначити в процесі приготування. Якісні не повинні розпухати і розвалюватися - це свідчить про те, що в них неабияка кількість крохмалю. Якщо сосиска здулася або зморщилася в мікрохвильовці - у такому продукті багато води або інших добавок. Якщо ж вода під час варіння сосисок чи сардельок забарвилася - у них багато барвника, такі краще не їсти.

Запах і смак

У сосисок має бути приємний запах з ароматом прянощів. На смак сосиски і сардельки не повинні бути ні солонуватими, ні солодкуватими, а також без гіркоти - повинен відчуватися м'ясний смак, і він має бути добре виражений. Спеції бажано, щоб були натуральні. Стороннього присмаку та пересоленості не повинно бути.

Джерело: unian

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень