Як у Європі: українцям до 18 років заборонять самостійно виїжджати за кордон

Лише у супроводі дорослих

Більшість країн Європи забороняє дітям пересуватися наодинці до досягнення повноліття.

У зв’язку з цим в Україні розробили проєкт Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо захисту прав дітей при тимчасовому виїзді за межі України (№9480), який врегулює ці питання.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається:

Діти-громадяни України, перетинаючи кордон без супроводу батьків з шістнадцяти до вісімнадцяти років, вважаються в більшості країн Європи дітьми без супроводу, до них застосовуються комплексні заходи: вони підпадають під поліцейський нагляд, нагляд з боку соцслужб, дітей поміщають у спеціальні шелтери та призначають тимчасових опікунів (як правило з числа іноземних громадян/установ).

Тому передбачається, що право на вільний самостійний виїзд за межі України дитина набуватиме лише після досягнення повноліття, тобто 18 років

Як діятиме законопроєкт

Документ має на меті врегулювати усі питання, які стосуються виїзду підлітків за кордон. Згідно з ним підлітки у віці від 16 до 18 році зможуть перетинати кордон:

  1. У супроводі одного з батьків та за згодою іншого.
  2. У супроводі довіреної особи.
  3. Якщо йдеться про дитину-сироту або дитину, що позбавлена батьківського піклування – за дозволом органу опіки та піклування, що надаватиметься у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.

Починаючи з 18 років можна буде перетинати кордон самостійно, без супроводу батьків чи уповноваженої особи.

Таким чином можна буде уникнути випадків, коли соціальні служби за кордоном забирають юних українців до спеціальних установ.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень