Слід поквапитися: кількість юнаків, що виїжджають на навчання за кордон, зростає

Батьки хлопців поспішають, доки студентам не виповнилося 18

Іноземні виші цього року чекають на студентів з України.

Як зізнаються вчителі, багато батьків налаштовані відправити дітей, особливо хлопців, на навчання за кордон. Але зробити це потрібно до того, як їм виповниться 18 років, адже в іншому разі кордон буде на замку, - йдеться у матеріалі видання Vesti.

Не випустять без приписного

Минулоріч з серпня молоді люди, які вступили або навіть навчаються в іноземних вишах, але приїхали на Батьківщину, раптом стали невиїзними з України. Усіх, хто досяг 18 років, припинили випускати з воюючої країни, попри запрошення іноземних ВНЗ, квитанції про оплату навчання та навіть дозволи на виїзд із військкомату – з відстрочкою від служби в армії. Студенти написали петицію та зібрали необхідних 25 тисяч підписів, але це не допомогло – заборону не знято.

Наразі, наголошую, за кордон можуть виїхати хлопці, які не досягли 18 років. Єдина умова – мати при собі приписне від ТЦК. Бо ж військовий облік починається з 16 років. Тобто щойно стукнуло 17 років, потрібно отримати приписне, – зазначає адвокат Світлана Соловей і рекомендує охочим вступити до іноземних ВНЗ не зволікати з цим.

Студенти, яким не вдалося виїхати за кордон на навчання у 2022 році. Фото з відкритих джерел

У Держприкордонслужбі наголошують, що після запровадження в Україні воєнного стану обмежено виїзд громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років (крім певних винятків).

На 17-річних юнаків ці обмеження не поширюються. А те, що деяких 17-річних завертали на кордоні, то це лише через відсутність приписного.

До слова, без приписного не вступити й до українських ВНЗ

Тому ті, хто зібрався вступати до українських вишів, повинні в обов'язковому порядку відвідати ТЦК.

Статистика вступу - 2022

За даними Міністерства освіти й науки, у 2022 році загальноосвітні навчальні заклади України видали майже 226 тисяч свідоцтв про здобуття загальної середньої освіти.

На бакалаврат до українських університетів було зараховано понад 172 тисячі випускників.

 

Інші або не пішли вчитися до університетів, або ж поїхали за кордон.

А оскільки війна затягується, є побоювання, що з нинішніх випускників шкіл вирішать залишитись і вчитися ще менше, ніж торік.

Війна не закінчується, тож батьки намагаються вберегти своїх дітей і відвозять їх за кордон. Більше того, у випускних класах в Україні навчається лише половина дітей. Деякі батьки не ризикнули повертатися, особливо з юнаками, через побоювання, що їх потім можуть не випустять назад, попри те, що їм не виповнилося 18 років. І сьогодні багато дітей налаштовані їхати за кордон, – розповідає класний керівник 11-го класу однієї з українських шкіл Ірина Васильєва.

 

На умовах анонімності ректор одного з університетів столиці розповів виданню Vesti, що вони, як і минулого року, роблять ставку не на школярів, які вирішили піти в універ, а на чоловіків дещо старшого віку.

Оскільки відповідно до положень абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються денною або дуальною формами здобуття освіти.

Для кого кордон залишається на замку

А ось умови виїзду для повнолітніх студентів та аспірантів, які навчаються в іноземних вишах, нічого не змінилося, наголошує адвокат Анастасія Іванченко.

Заборона на виїзд за кордон під час воєнного стану поширюється як на студентів, так і на аспірантів. Що прямо передбачено п. 2-6 Правил перетину державного кордону громадянами України, затверджених Постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57. Офіційна позиція Державної прикордонної служби також залишається незмінною – оскільки в Україні діє воєнний стан, а Постанова КМУ від 27 січня 1995 р. № 57 містить заборону на виїзд студентів та аспірантів (як іноземних вишів, так і українських вишів), виїзд таким студентам/аспірантам за кордон заборонено.

Отже, якщо ви вступили на аспірантуру (бакалаврат) до іноземного вишу, ви маєте право на відстрочку від мобілізації (закон цього не забороняє), але прикордонники не випустять за кордон, – наголошує адвокат, зазначаючи, що у такому разі можна спробувати виїхати за рішенням суду.

Але якщо суди першої інстанції стають на бік невиїзних студентів та аспірантів, а прикордонники встигали подавати апеляцію, суди вищої інстанції відразу приймали їхню сторону.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень