Як труїли рівнян: в Україні заборонять пальмову олію

Відповідний законопроєкт нардепа Дмитра Соломчука підтримали понад 300 депутатів

Більшість харчових продуктів у рівненських магазинах мають у своєму складі трансжири та пальмову олію.

Їх додають у молочні продукти, солодощі, дитяче харчування, а з недавнього часу навіть почали з’являтися у ковбасах. Тим часом об’єми імпорту пальмової олії в Україну стрімко зростають, щороку в Україну її постачають вже понад 200 000 тонн.

Скрін з відео
Скрін з відео

Молочні продукти належать до числа таких, які фальсифікують найчастіше. Причому, останнім часом кількість фальсифікату натурального вершкового масла і молочних консервів виросла, в основному, шляхом заміни молочного жиру рослинним (пальмовим, що зменшує собівартість продукції).

 

Друге місце за частотою фальсифікацій займають сири.

 

І найнебезпечніше для дітей – пальмова олія у дитячих сумішах. Дослідники виявили, що 25% всіх жирів грудного молока складає пальмітинова кислота. Джерелом якої є пальмова олія, що активно використовується в харчовій промисловості.

 

Пальмітинова кислота зв'язується в кишківнику із кальцієм та утворює нерозчинні сполуки, тому діти, яких годують сумішами, що містять пальмову олію, не отримують достатньої кількості жирів і в них може виникнути дефіцит кальцію.

ВООЗ оцінює, що щороку 500 000 людей в усьому світі гинуть через серцево-судинні хвороби, які розвинулись через надмірне споживання трансжирів. Трансжири мають давати не більше 1% від енергії у щоденному раціоні.

Крім того, у медиків не викликає сумнівів, що пальмова олія систематично знижує рівень корисного холестерину високої щільності у крові, і збільшує рівень холестерину низької щільності, який осідає на стінках артерій і веде до інфаркту.

Законопроєкт про заборону використання трансжирів і пальмової олії у харчових продуктах минулого тижня у Верховній Раді прийняли у першому читанні. Його підтримали законопроєкт 304 народних депутатів.

У багатьох з нас є маленькі діти, які з дитинства вживають у надвеликих дозах пальмову олію. Багато дорослих в Україні мають чимало проблем з ожирінням та онкологією.

 

Заборонивши використання трансжирів і пальмової олії у щоденному житті, ми збережемо здоров’я рівнян і усіх українців, – розповів автор законопроєкту Дмитро Соломчук.

Скрін з відео
Скрін з відео

У Раді під час виступу він прийшов із великим шматком пальмової олії та запропонував усім лобістам її спробувати. Перш за все це стосувалося лобістів великих кондитерських компаній, які використовують пальмову олію фактично у кожному продукті.

До слова, єдина фракція, яка не підтримала законопроєкт – «Європейська солідарність».

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень