Як шахраї найчастіше обдурюють тих, хто хоче винайняти житло

Найпоширеніші нині три схеми шахрайства

За час війни кількість шахрайств у сфері оренди нерухомості зросла у кілька разів, розповіла експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Про це свідчить інформація правоохоронців та рієлторів. Точної статистики немає, бо кількість шахрайств неможливо виміряти, особливо — у прифронтових регіонах.

Найпоширенішими видами шахрайства є ці три:

1) Супервигідні умови оренди при умові завдатку

Зросла кількість фіктивних оголошень, які пропонують супервигідні умови, які ви отримаєте, як тільки перекажете на картку завдаток. Завдаток невеликий. У деяких регіонах він навіть був подекуди 150-200 гривень. Але він суттєвий для людей, які шукають житло.

Якщо гроші переказують — людина, яка пропонувала супервигідні умови оренди, зникає з радарів. Як правило, ці схеми діють у месенджерах і в приватних переписках, - каже Вікторія Берещак.

Тому закликає зважати на це, коли у людини просять завдаток за об'єкт, який вона навіть не бачила. Будь-якої передоплати не може бути, поки не підписані реальні договори оренди, засвідчені рієлторами, які мають посвідку на проведення рієлторської діяльності.

2) Здавання одного житла кільком людям

Ці випадки почастішали. Тобто ви винаймаєте реальну квартиру, заселяєтесь, а потім або підставні особи, або такі ж постраждалі, як і ви, приходять з такими ж ключами, як у вас. А рієлтор чи власник просто випаровується.

Для цього, все ж таки, ви повинні перевірити посвідку на проведення рієлторської діяльності, тобто ліцензію. Ліцензія рієлтора не повинна закінчуватись, а має бути чинною.

 

Потрібно також перевірити всі документи власника житла та впевнитись, що він повноправний власник, - пояснила експертка.

3) Здавання житла з дітьми чи недієздатними людьми

Перед тим, як заплатити за оренду квартири, обов'язково перевірте, щоб у ній не було неповнолітніх або недієздатних осіб, права яких можуть порушуватись.

Це потрібно, щоб потім вас не виселили, тому що ви позбавили можливості літню пані жити в своїй квартирі. Хоча насправді це її онук позбавив, — додає експертка.

 

Джерело: Суспільне

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень