Як правильно закрити рахунок, якщо більше не користуєтеся карткою: 4 кроки (ВАЖЛИВО)

Діємо правильно, щоб борг «не капав»

Існує проблема. Щодня українці користуються банківськими картками та відповідно рахунками, але навіть коли гроші там закінчились і картку перестали використовувати, рахунок все ще продовжує існувати.

До того ж за його обслуговування можуть нараховувати плату, яка або списується, або йде в борг.

Finance.ua розповідає, чому варто закрити рахунок, якщо ви не використовуєте банківську картку та як це зробити правильно.

КОЛИ НАРАХОВУЮТЬ БОРГ?

За даними Адвоката Права, зазвичай всі умови обслуговування рахунку прописані в договорі. Зокрема, плату за обслуговування рахунку можуть встановити, відповідно до умов договору, у таких випадках:

  • на рахунку зберігається менше встановленої суми (або ви зняли всі кошти);
  • витрати менші певної суми на місяць (або ви перестали користуватися карткою);
  • закінчився пільговий термін обслуговування.

У разі, якщо банк нараховуватиме плату обслуговування рахунку, внаслідок чого виникне заборгованість, виплачувати її, найімовірніше, доведеться з відсотками. Для дебетової картки відсотки можуть бути навіть вищими, ніж для кредитної. А якщо про борг стане відомо за кілька років, сума може виявитися чималою.

На розмір витрат на обслуговування рахунку також можуть вплинути додаткові послуги (SMS-інформування, відкладені комісії за якісь послуги тощо). Щоб уникнути цих витрат, необхідно закрити рахунок.

Як правильно закрити рахунок?

Якщо ви хочете припинити користуватися послугами банку, доцільно діяти за таким алгоритмом:

  • Крок 1. Відключіть усі платні послуги, це допоможе уникнути зайвих витрат до моменту закриття рахунку, що займає певний час;

  • Крок 2. Якщо є заборгованість за рахунком, погасіть її;

  • Крок 3. Подайте до банку заяву про закриття рахунку.

    У деяких банках про своє рішення закрити рахунок можна повідомити онлайн, а до інших потрібно прийти у відділення, де ви відкривали рахунок, разом із документами про відкриття рахунку.

    Це питання краще уточнити заздалегідь. Якщо ви звертаєтесь у відділення банку, а термін дії вашої картки ще не закінчився, здайте її в банк, щоб до вас не було ніяких претензій у майбутньому, адже формально це власність фінансової установи;

  • Крок 4. Зачекайте певного часу, протягом якого банк за договором повинен закрити рахунок. Цей час потрібний організації, щоб перевірити, чи не прийдуть відкладені комісії, наприклад, за користування банкоматом іншого банку. Якщо борги з'явилися, їх також доведеться сплатити.

ВАЖЛИВО

Коли закриють рахунок, візьміть у банку довідку, в якій зазначено, що заклад не має до вас фінансових претензій. Документ знадобиться, якщо через якісь помилки борги раптово почнуть виникати після закриття рахунку.

Якщо до одного рахунку прив'язано кілька карток, а ви хочете припинити користуватися лише однією з них, рахунок не потрібно закривати. Проте експерти радять заблокувати картку, якою більше не користуєтесь. Так ви уникнете ризику шахрайства і зможете запобігти доступу до вашого рахунку.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень