Як повернути смак до життя під час війни

Поради психолога

Війна вплинула на психологічний стан багатьох людей. Чому так сталося і як змінити цю ситуацію - розповіла кандидат психологічних наук Олена Любченко.

Чому нічого не хочеться?

1) Бо ми стомилися

Фізично: життя у воєнний час сповнене стресу, ми не висипаємося, нервуємося, працюємо надмірно.

Й емоційно: чекаємо хороших новин, але навіть коли ми їх отримуємо, їх, зазвичай, супроводжують дуже погані новини, і ми стомилися розчаровуватися, ми ніби висихаємо зсередини.

2) Коли начебто прокидається бажання чогось, ми себе зупиняємо. Плескаємо по руках, як дитину, яка до обіду тягнеться за цукеркою.

Але це важливо:

Хотіти і брати. Хотіти та отримувати. Ніхто нас по цеглинці не відбудує, якщо ми цим не займемося.

 

Як знову захотіти?

1) Забезпечити базові потреби

Намагатися спати скільки потрібно, їсти коли потрібно, влаштовувати інтернет-дієту і голодування на новини, обійматися з близькими, плакати, коли хочеться поплакати. 

2) Вигадувати собі винагороди.

Скажімо так, у зв’язку з війною ви працюєте втричі більше, бо людей у компанії поменшало, а роботи стільки ж лишилось. Супер — вигадуйте собі заохочення за кожне зроблене завдання.

Підготували звіт — відведіть себе на каву з круасаном на свіжому повітрі, і нехай у навушниках грає улюблений альбом.

 

Зробили презентацію та відправили її клієнту — супер, перегляньте серію улюбленого серіалу, прямо на роботі, чом би й ні?

Те саме і поза роботою:

не пропустили жодного тренування з йоги за тиждень — це цілком «тягне» на нову сукню, тим більше довкола розпродують літні колекції. Ходимо, дивимось, приміряємо.

3) Згадайте, чого ви хотіли до війни.

Так, наприклад, донька моєї подруги дуже хотіла годинник Apple Watch, і відкладала з кишенькових грошей у «банку», щоб купити їх собі до дня народження. Математично все сходилося, але коли почалася війна, вся банка «пішла» для ЗСУ (знайомо, авжеж?)

Так ось, згадайте свій Apple Watch і відтепер усі гроші, які ви відкладаєте, ділите на два — половину в банку «для ЗСУ» (я умовно), половину — в ту саму банку імені вашого заповітного подарунка собі.

 

Будуйте плани, візуалізуйте матеріальні радощі у майбутньому. Це важливо, це мотивація і нормалізація себе.

Хотіти — це не шкідливо. Хотіти — необхідно.

Джерело: НВ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень