Як Сталін наробив біди у м. Рівне і чому «ліквідувати» її має муніципальна варта

Диктатор залишив «свій слід»

Сталін наказав засівати поля борщівником Сосновського. Науковців, які вказували на недоліки рослини для "дешевого силосу", диктатор не послухав
Сталін наказав засівати поля борщівником Сосновського. Науковців, які вказували на недоліки рослини для "дешевого силосу", диктатор не послухав

Муніципальній варті Рівного додали роботи.

Тепер інспектори виявлятимуть власників земельних ділянок, на яких росте борщівник Сосновського.

Відповідне розпорядження підписав міський голова ще у червні. І лише у липні з’ясувалось, що боротися з борщівником на приватних ділянках будуть бюрократичним шляхом - через приписи, повідомила начальниця відділу екології Департаменту економічного розвитку Валентина Веремко:

– Є розпорядження міського голови у якому вказано чіткий перелік методів боротьби з борщівником. Ми розмістили це на власному сайті, для глибшого вашого вивчення.

 

Пропонуємо власникам земель звернути на це увагу. На приватній території треба самому знищувати борщівник.

 

Робити це можна двома методами – механічним – викопувати рослину, або хімічним – з допомогою пестицидів.

 

Якщо ж біля вашої приватної садиби росте борщівник, то треба повідомляти про це на гарячу лінію виконкому за номером 1553.

 

Ці заявки оброблятиме муніципальна варта, яка і визначить чия земля і видасть власнику припис.

Якщо ж борщівник Сосновського виявляють на ділянках, які належать місту, то рослину мають прибирати працівники тресту зеленого господарства.

Працівник Рівненського тресту зеленого господарства викопує борщівник. Фото з сайту Рівне Медіа.
Працівник Рівненського тресту зеленого господарства викопує борщівник. Фото з сайту Рівне Медіа.

Загалом же обстежувати ділянки, що перебувають у комунальній власності, мають працівники парків, шляховики та навіть фахівці Спецкомібнату.

Чиновники кажуть, що радились з фахівцями Держпродспоживслужби чим краще знищувати небезпечну рослину.

 

Втім назв пестицидів у міському відділі екології – не оприлюднили.

Натомість Валентина Веремко повідомила передісторію поширення  борщівника Сосновського на теренах України і Рівненщини, зокрема:

– Цю рослину можна бачити на необроблених земельних ділянках, угіддях, на берегах річок і вздовж доріг. Після війни борщівник Сосновського був цінним для дешевого силосу.

 

Один вчений вивів цю рослину і довів всесоюзній академії сільськогосподарських наук, що вона потрібна. Були протести науковців, але ніхто не звернув увагу на розумних людей.

 

Одноосібним розпорядженням Сталіна була вказівка засівати борщівником великі площі. Згодом виявилось, що молоко корів, які вживали цю рослину – було поганим, а м'ясо – непридатним для споживання.

 

Минуло багато років, борщівник акліматизувався і почав сам поширюватися. В народі називають цю рослину «Помста Сталіна».

 

Одна рослина розсіює 20 тисяч насінин, тобто розростається рослина швидко. Насіння може залишатися в землі по 5 років і не втрачати своєї можливості до сходження. Коли борщівник проростає, то вона глушить ріст інших рослин.

 

Якщо рослину зачепити, то на шкірі з’являються опіки першого-третього ступеня. Це хімічні опіки, погано гояться. Тож, аби зменшити ризики, мусимо з цим боротися.  

Якщо рослину зачепити, то на шкірі з’являються опіки першого-третього ступеня. Це хімічні опіки, які погано гояться
Якщо рослину зачепити, то на шкірі з’являються опіки першого-третього ступеня. Це хімічні опіки, які погано гояться

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень