Як пластикова пляшка і літр води освітлюють тисячі будинків без електрики?

Така «лампочка» не потребує електрики

«Літр світла» - так називається некомерційний проєкт, який вчить людей освітлювати свої будинки у світлий час доби за допомогою однієї пляшки з водою. Технологія впроваджується насамперед там, де доступ до електромережі ускладнений або взагалі відсутній: Танзанія, Перу, Кенія, Індія і так далі.

Основна ідея проєкту — навчити людей у населених пунктах без електрики користуватися конструкцією бразильського механіка Альфредо Мозера.

 

Він у 2002 році вигадав простий світловий колодязь із пластикової пляшки з водою.

До слова, метод освітлення, тепер називається лампою Мозера. Світловий колодязь винятково простий. У даху робиться отвір, куди герметично вставляється 2-літрова пластикова пляшка, наповнена водою.

Завдяки заломленню променів у воді пляшка ефективно розсіює світло усередині приміщення. Виміри показали, що дволітрова пляшка дає світловий потік, аналогічний 40-60-ватної лампи.

Якщо заповнити стик з дахом силіконовим герметиком, то навіть під час сильного дощу дах не протече. Якщо така пляшка встановлена правильно, вона може працювати приблизно 5 років.

Джерело:  Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олена Швидка

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень