Тариф можуть підняти до ринкової ціни. Яка це вартість електроенергії для населення

Чинний тариф не покриває ані виробництво, ані доставлення електроенергії

Тарифи для населення в Україні уже збільшили на 60%. Попри це, борги енергетичних компаній - ростуть. Аби розв'язувати проблеми енергетичного ринку, Україна мусить перейти до ринкової ціни. 

Втім, у боргах енергетичних компаній побутові споживачі не винні. Така ситуація склалась через невідповідність ціни виробництва та ціни продажу. Покриття цієї різниці було покладено на компанії Енергоатом та Укргідроенерго, - каже віцепрезидент з питань енергетики Українського національного комітету Міжнародної торгової палати Олександр Трохимець.

Після продажу електрики населенню за збитковою ціною, компанія продавала залишки енергії на ринку за велику вартість. Таким чином мала компенсуватися різниця, але її не компенсували, особливо під час війни. 

Після окупації Запорізької АЕС Енергоатом втратив половину генерації. Втрати Укргідроенерго після серії масованих ракетних обстрілів також значні. Наразі Україна не експортує, а імпортує електрику.

Чисто з фінансового погляду ні Енергоатому, ні Укргідроенерго, вже не було чим покривати ці витрати. Внаслідок цього утворився цілий ланцюг боргів на ринку електроенергії, який вже добіг близько 100 млрд грн, - сказав Трохимець.


Тож тариф в Україні підняли до 4,32 грн за кіловат, і вже зараз починають говорити, що його слід підіймати до 7-8 гривень

Втім, розбалансовані фінанси української енергосистеми це не врятує, вважає експерт.

Момент переходу на формування тарифу на електроенергію на ринкових умовах неминучий. І це зовсім не ті цифри, які озвучують у кабміні чи Верховній Раді. 

Джерело: oboz.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Патрульні у Рівному знайшли східноєвропейську лайку

Сьогодні в районі парку "Грабник" перехожий знайшов собаку. Тваринка породи Східносибірська лайка, була в нашийнику. Патрульні відвезли її в управління патрульної поліції за адресою: м. Рівне, вулиця Степана Бандери 14-А.  Телефон для контакту: 

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

Більше оголошень