Як не допускати відрахувань із пенсії: роз’яснення від ПФУ

За що можуть позбавити частини виплат

Пенсія. Фото ілюстративне

Щоб уникнути переплат пенсій, а внаслідок цього і зайвих відрахувань, пенсіонерам треба уважніше ставитися до своїх обов'язків і знати, що надмірно отримані кошти підлягають обов’язковому поверненню.

Про це інформують у Головному управлінні Пенсійного фонду Київщини, передає OBOZREVATEL.

Однією з основних причин виникнення переплат з вини пенсіонера є несвоєчасне повідомлення органів Пенсійного фонду про працевлаштування.

Якщо пенсіонер працює, це впливає на його право на доплати, надбавки і підвищення, наголошують у ПФУ.

Зокрема, якщо пенсіонер влаштовується на роботу, йому не передбачений перерахунок пенсії у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, для обчислення мінімального розміру пенсії або доплати за понаднормовий страховий стаж.

Працюючі пенсіонери

Відповідно, якщо пенсіонер не повідомив про своє працевлаштування і пенсія йому була виплачена з урахуванням індексації, проведеної з вказаних підстав, з виплат примусово відрахують частину коштів.

Також непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років, встановлюється надбавка в розмірі 150 грн. Однак у разі працевлаштування отримувача пенсії виплата зазначеної надбавки припиняється.

А якщо непрацюючий пенсіонер, який отримує пенсію за вислугою років, влаштовується на роботу за фахом, що дає право на призначення такого виду пенсії, то виплата йому повинна взагалі припинитися.

У Пенсійному фонді нагадують, що при призначенні (перерахунку) пенсії особі повідомляється про обов'язок в разі працевлаштування надати дані про це в органи ПФУ протягом 10 днів.

Якщо пенсіонер самостійно не повідомляє про такий факт, про нього все одно стане відомо, оскільки в Україні систематично здійснюється звірка даних із держреєстрами загальнообов'язкового державного соцстрахування.

Нагадаємо, що раніше в Україні знайшли спосіб зрівняти пенсії чоловіків і жінок, який зазвичай різниться приблизно у 1,5 раза.

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень