Як і коли треба скасовувати статус ВПО. Чи можна це зробити через ДІЮ?

Інструкція та пояснення для тих, хто втратив право на спеціальні виплати від держави

Часто трапляється, що коли внутрішньо переміщені особи вирішують повернутися додому, то не можуть знятися з обліку ВПО: в державних установах їх відправляють за такою послугою туди, де вони рятувалися від війни, а це часто за сотні кілометрів від їхнього дому.

Чому так відбувається, що робити і як довести, що вам не потрібно нікуди їхати, розповідає «Закон і Бізнес».

Обов’язок переселенця

Для обліку вимушених переселенців створюється Єдина інформаційна база даних про ВПО. Відповідальний за її формування та ведення – центральний орган виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері соцзахисту населення. Однак влада поклала обов’язок підтримання цієї бази і на самих осіб.

Так, згідно з Законом України від 20.10.2014 року №1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», ВПО зобов’язана повідомляти про зміну місця проживання структурний підрозділ з питань соціального захисту населення за новим місцем проживання протягом 10 днів з дня прибуття до нового місця проживання.

 

А коли ВПО добровільно повертається на покинуте постійне місце проживання, то теж зобов’язаний повідомити про це структурний підрозділ з питань соцзахисту населення за місцем отримання довідки у чітко визначений строк – за 3 дні до дня від’їзду.

Чому важливо виключити себе з обліку ВПО?

Якщо людина втратила право на отримання допомоги на проживання, то розуміє, що краще з власної ініціативи зупинити нарахування соціальних виплат, адже одного дня безпідставно отримані кошти все одно доведеться повертати державі - добровільно або ж у примусовому порядку, через суд.

От у яких випадках довідка про взяття на облік ВПО буде скасована, з одночасним внесенням відомостей про це до бази даних:

  • Подача особою заяви про відмову від довідки;
  • Скоєння особою кримінального правопорушення;
  • Повернення особи до покинутого місця постійного проживання;
  • Виїзд особи на постійне місце проживання за кордон;
  • Виявлення факту подання особою завідомо недостовірних відомостей.
  • Наслідком скасування довідки стане припинення виплати допомоги на проживання.

Як скасувати статус ВПО

Щоб скасувати дію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, потрібно:

Написати заяву в установу з питань соціального захисту населення РДА, виконавчого міського чи районного органу за місцем проживання;

ЦНАПи також приймають заяви.

Заяву розглядають протягом 3 календарних днів та вносять оновлені дані до Єдиної інформаційної бази даних про ВПО.

Для скасування статусу потрібна лише заява і ніяких інших документів. Ця послуга є безкоштовною. Подати заяву потрібно особисто.

Коли статус ВПО скасують, вас про це повідомлять.

ВАЖЛИВО! Вимоги деяких соціальних робітників звертатися з заявою про скасування довідки ВПО до підрозділу, в якому особа знаходиться на обліку (і більше того – їхати туди з заявою, щоб здати довідку), безпідставні.

Але пам'ятайте про обов’язок попередити територіальний підрозділ соцзахисту не пізніше як за 3 дні до від’їзду (!!)

Скасування статусу ВПО через ДІЮ

Таку можливість дійсно попередньо передбачили, однак функція наразі недоступна - ні через додаток ДІЯ, ні на порталі ДІЇ.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень