Як ХАЕС готує персонал до роботи на електростанції

Попри карантинні обмеження у 2021 році всі планові завдання у повному об’ємі

У березні цього року завершується гарантійна дослідна експлуатація повномасштабного тренажера навчально-тренувального центру ХАЕС після проведення його модернізації.

Під час його модернізації проведено заміну головного моделюючого комп’ютера, математичних моделей 1-го та 2-го контурів, а також математичних моделей 29 технологічних систем, які моделюються на повномасштабному тренажері, зазначив начальник навчально-тренувального центру Василь Слуханський.

 Окрім того, виконувалися роботи з заміни робочих станцій інструктора, обчислювальної системи тренажера та системи введення-виведення ПМТ. Модернізація дозволить значно підвищити якість підготовки персоналу блочного щита управління, а відповідно, і безпеки Хмельницької АЕС в цілому.

- Станом на сьогодні,  підготовка персоналу здійснюється відповідно до чинних вимог на провадження такої діяльності. Певні труднощі виникли через запровадження карантинних заходів у зв’язку з пандемією, викликаною стрімким поширенням COVID-19.

 

Були змушені вдаватися до проведення навчання у дистанційному режимі, а на період найбільшого загострення ситуації з коронавірусом, навіть повністю зупиняти навчальний процес, як того вимагали відповідні Постанови Кабінету Міністрів та накази керівництва Енергоатома та ХАЕС.

 

Але, не зважаючи на ці складнощі, з поставленими перед НТЦ завданнями справилися успішно, - каже Василь Слуханський.

До прикладу, збільшили у 2021 році кількість відпрацьованих людино/курсів. Навчальний центр орієнтується на потреби підрозділів. Відповідно, впровадження на підприємстві додаткових заходів за результатами перевірок, у тому числі партнерських перевірок ВАО АЕС, а також розслідування порушень у роботі станції передбачають проведення позапланового навчання персоналу. Саме цим і зумовлено зростання фактичних показників навчання.

Також у 2021 році у центрі ввели в дослідну експлуатацію тренажер STAR, призначений для відпрацювання навичок самоконтролю персоналу, який виконує перемикання на щитах управління на  ХАЕС. Що також позитивно впливатиме на якість підготовки зазначеного персоналу, а відтак, і зменшення допущених персоналом помилок під час виконання своїх посадових обов’язків.

Не менш важливою складовою якісного проведення навчання є підготовка інструкторів. На ХАЕС, поки що єдиній з-поміж усіх вітчизняних АЕС, впроваджена та ефективно працює система залучення висококваліфікованих фахівців до системи підготовки персоналу з-поміж працівників підприємства. На посади інструкторів навчально-тренувального центру, як правило, намагаються переводити людей з великим практичним досвідом роботи на станції. Ця система ротації дозволяє стимулювати персонал до кар’єрного зросту

Перед призначенням на посаду начальника зміни енергоблока начальник зміни цеху повинен за системою ротації відпрацювати три роки в навчально-тренувальному центрі у сфері підготовки персоналу  ХАЕС. Такий підхід дозволяє підтримувати в актуальному стані рівень знань інструкторів.

- Найперше, маємо виконати план проведення навчань згідно з заявками підрозділів. Трохи більше як за два місяці, тобто 31 березня, маємо ввести в постійну експлуатацію модернізований повномасштабний тренажер.

 

А ще протягом поточного і наступного років привести його у повну відповідність до енергоблока №1, впровадивши модернізації на ПМТ аналогічні тим, що впроваджені під час проведення планово-попереджувального ремонту у 2021 році на енергоблоці №1, - розповів Василь Слуханський про плани на 2022 рік.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень