Прогнози про енергетику України на зиму 2024-2025: відомо, чого чекати

Прогноз NYT

Після обстрілів зс рф Україна втратила потужності енергогенерації. Та попри це, вже пристосувалася до відключень в умовах спеки, що досягає +40 градусів.  

Українці відчули дефіцит електроенергії, який особливо посилився влітку, коли температура повітря досягнула позначки в 40 градусів. Через спеку громадяни вмикають кондиціонери, а підприємства харчової промисловості — холодильне обладнання. Щоб урівноважити систему,  «Укренерго» вимикає світло на 10 годин поспіль, – йдеться у статті видання The New York Times.

Експерти з питань енергетики кажуть, що відключення світла, які є зараз, є передвісником того, що чекає на українців взимку. Оскільки немає достатньо часу, щоб відремонтувати чи відновити багато електростанцій до морозів.

Керівник столичного Центру енергетичних досліджень Олександр Харченко підрахував, що відключення електроенергії в грудні та січні відбуватимуться приблизно з тією ж частотою та тривалістю, що й зараз. При цьому інші експерти попереджають про ще гіршу ситуацію з відключеннями.

Видання NYT назвало кілька способів, якими уряд України планує подолати дефіцит електроенергії, і оцінило, наскільки ці способи реалістичні:

  • уряд веде переговори з Європейським Союзом щодо закупівлі запчастин та імпорту електроенергії. Як з'ясувалось, для імпорту є обмеження в 1,7 ГВт — більше залучати ззовні не можна;
  • ДТЕК пропонує профінансувати закупівлю обладнання на суму 176 млн дол, зокрема трансформаторів. Однак нове обладнання знову може бути знищено під час нових російських повітряних ударів;
  • можна встановити сотні невеликих газових турбін. Цю ідею називають «гарною на папері», але визнають, що це допоможе вберегтись від нищівних атак зс рф;
  • ремонт блоків АЕС, який вже триває. Коли вони стануть до роботи, то відключень буде менше.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень