«Я не давала присягу цій країні»: 21-річну українку, яка співпрацювала із росіянами, засудили на довічне

Зрадниця родом із Кіровоградщини

Холодним березневим днем 2023 року 20-літня Ангеліна  йшла Кременчуком з великим плюшевим ведмедем у руках. Вона радісно записувала відео, у якому дякувала співрозмовнику за такий подарунок.

Як згодом виявилося, кошти на іграшку їй надіслав російський спецслужбовець. На його прохання вона фіксувала інфраструктуру і військові об’єкти. Під час виконання одного із таких «завдань», дівчину затримали представники СБУ. 

Провину вона визнала та підписала клопотання про включення її до списків на обмін. Мовляв, таку пропозицію озвучили у СІЗО та пояснили, що обмін можливий лише після вироку, а швидкий судовий розгляд  у разі визнання провини.

«Забавна і глупа дівчина»  

Ангеліна родом із Павлиша, що неподалік Світловодська Кіровоградської області. Дівчина закінчила гімназію у сусідньому Кременчуці на Полтавщині, де жила під час навчання.

Після того вступила на юридичний факультет університету, але за два роки її відрахували. На момент повномасштабного вторгнення вона нічим не займалася і жила то у Кременчуці, то у Києві, проводячи час із друзями.

У лютому 2023 року їй написав співрозмовник, який представився російським офіцером, на ім’я Ігор Рускіх. Запропонував за гроші надсилати відео та координати військових й інфраструктурних об’єктів. Дівчина, каже слідство, погодилася.

До того ж вона не приховувала, що мала проросійські погляди. Свій профіль у соцмережі TikTok вона назвала «Russianlady» та зберігала відео про російських солдатів і президента РФ.

Протягом лютого-березня співрозмовник Ангеліни доручав їй відзняти інфраструктурні та військові об’єкти у Павлиші, Світловодську та Кременчуці. Слідство зафіксувало як мінімум 10 випадків, коли вона фотографувала чи передавала інформацію росіянину.

Колишня подруга Ангеліни розповіла, що перестала із нею спілкуватися, коли побачила, що дівчина фотографується на фоні російських військових і прапорів. Інший товариш охарактеризував її як «забавну і глупу дівчину».

Ще один свідок розповів, що у березні Ангеліна попросила її підвезти із Кременчука у Павлиш, адже купила великого іграшкового ведмедя. Проте дорогою йому треба було заїхати по роботі на кар’єр. Згодом він дізнався, що тоді вона сфотографувала цей об’єкт.

«У мене в голові були лише гроші»

На судовому засіданні Ангеліна визнала, що працювала заради грошей. Спершу росіянин надсилав їй по 2-3 тисячі гривень, а згодом за кожну координату по 20-30 тисяч. Усього отримала близько 150 тисяч гривень.

— Чи розуміли ви наслідки своїх дій і те, що відбувається у нас в країні?  запитав прокурор Володимир Лещенко.

— Я розумію наслідки і тоді розуміла. В мене в голові були лише ці фінанси. Так, мене тривожило, що батько може загинути і я просила його брати вихідні, але я виконувала цю роботу, — відповіла обвинувачена.

Колегія суддів поставила низку запитань, аби з’ясувати, як обвинувачена опинилася на лаві підсудних. 

— Ви хочете на обмін у росію.  А що ви там будете робити? Кому ви там потрібні?

— Я не знаю, як складуться обставини: деяких відправляють служити, деяких — відпускають.

— І ви готові стати військовослужбовцем рф?

— Так.

— І йти стріляти у наших солдатів?

— Ну, а якщо вони будуть в мене стріляти?

Під час останнього слова Ангеліна сказала:

— Я не держслужбовець і не давала присягу цій країні. У мене немає великої честі, аби в містах України на плакатах вивішувати гасла «Російський військовий корабель і т.д». Я не український воєнний солдат, щоб кричати «Слава Україні». Я не російський воєнний солдат, щоб кричати «Слава росії». Просто слава Богу. В мене все,  заявила обвинувачена.

13 жовтня суд ухвалив: довічне позбавлення волі та конфіскація майна.

На вирок прийшли батьки дівчини. Рішення суду всі сприйняли мовчки. Зі слів адвоката, Ангеліна заперечувала, аби рідні були на судовому процесі. На запитання чому, припустив, що «їй просто соромно».

Джерело: Судовий репортер

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень