Втрата виплат при поверненні в Україну хоч на один день – біженцям анонсували зміни

Їх планують запровадити у Польщі

У Польщі планують змінити правила перебування в країні українських біженців. Українцям не тільки хочуть урізати виплати на дітей, а й за певних умов, скасують право на перебування у Польщі. 

Про це пише видання kresy.pl з посиланням на Dziennik Gazeta Prawna.

Серед вимог місцевої влади Польщі – посилення чинних норм для усунення зловживань.

Одна зі змін, які розглядає уряд, стосуватиметься права на легальне проживання в Польщі.

 

Українські біженці, які захочуть повернутися до України хоча б на один день, втратять це право.

 

Наразі українські біженці втрачають право на проживання, якщо виїжджають з Польщі на термін більше ніж на 30 днів.

Видання цитує слова любуського воєводи, який вважає, що часті поїздки українських громадян для рекреаційних, туристичних і ділових цілей підтверджують, що вони не перебувають у складній життєвій ситуації, але користуються наданою їм допомогою.

Крім того, була помічена проблема, що кожне воєводство веде окремий реєстр виплачених допомог. Це означає, що теоретично одна сім’я може отримати підтримку від кількох адміністративних одиниць Польщі. Щоб унеможливити таке зловживання, пропонується створити центральний реєстр.

Також воєводи пропонують забрати зі спецзакону положення про одноразову допомогу в розмірі 300 злотих (2856 грн) на особу, яка виплачується новоприбулим для покриття витрат на харчування, одяг, взуття, засоби особистої гігієни та плати за житло.

Чиновники пояснюють, що ідея виплати у 300 злотих полягала в підтримці людей, яким раптово довелося покинути свою країну, рятуючись від війни.

Водночас за даними центрів соціального захисту населення, постійно збільшується кількість нових осіб, які мають право на пільги. Але це переважно люди, які планують оселитися в ЄС, а не випадки, коли комусь довелося раптово тікати з України через воєнну загрозу.

Водночас чиновники вважають, що необхідно посилити систему контролю за пільгами для неповнолітніх, хворих та людей з інвалідністю. Воєводи пропонують вилучити з закону статтю про грошове забезпечення на проживання та харчування, бо існує також положення про соціальну допомогу, яку надають органи державного управління. Тому відбуваються зловживання «у вигляді подвійного розміщення тих самих людей».

За офіційними даними, у Польщі перебуває близько 1 млн українців, які прибули після початку повномасштабної війни, також — ще приблизно 1,5 млн українців, які були тут до війни

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень