На заводі неподалік Рівного пояснили, чому Квасилів засипає цементом

Кажуть, все оплачено

Селище під Рівним накрила цементна хмара. Жителі Квасилова вже кілька місяців скаржаться на цемент у повітрі, мовляв, він всюди: і на деревах, і на авто. Цементний пил, ймовірно, йде від заводу, що розташований у сусідньому Здолбунові.

У соцмережах люди пишуть таке:

  • Машину відмити не можна, а що казати про легені. Ніхто ніякі фільтри не ставить, бо стільки цементу не було б.
  • А ми цим усім дихаємо, а вони працюють на повну.
  • Ми цього тижня всі і в піску, і бурі якісь, тож нічого не зрозуміло...

Як з'ясувалося, потерпають від пилу і жителі Здолбунова. Один із них розповів:

Якщо авто стоїть надворі, то лакофарбовому покриттю хана настає за пів року, й все подвір’я всипане цементом.

Виконавчий директор ПАТ «Волинь-Цемент», що у Здолбунові, Ігор Давидюк повідомив, що фільтри на заводі є, однак під час запуску та зупинки заводу вони вимкненні, оскільки підприємство працює на вугіллі й потрапляння палива у електрофільтр може призвести до вибуху:

Ми працюємо згідно з нормативними документами, якими встановлено нам працювати у нормальному режимі, якщо ми працюємо у нормальному режимі.

 

Запуск і зупинка підприємства здійснюється із відключеними фільтрами, оскільки ми працюємо на вугіллі. І відповідно не можна працювати електрофільтру під час запуску тоді, коли не догорає саме вугілля.

 

Така ситуація в усьому світі.

 

Всі заводи, які працюють на вугіллі, не можуть спалювати вугілля і включати електрофільтр. Тому що при роботі електрофільтра,його частини знаходяться під напругою і там проскакує іскра. Якщо зробити в фільтрі повітряно-вугільну суміш, то вона вибухає.

 

Така технологія.

 

Так працюють у всьому світі. Ми звітуємося про викиди і платимо за ці викиди. Є податок за викиди і СО2, і за викиди пилу.

 

Враховуються ті зупинки, старти – за них платять.

Староста Квасилова Віта Кисільова зауважила, що кілька місяців тому у селищі досліджували якість повітря. Оскільки заміри не зафіксували перевищень, влада звернулася до фахівців Державної екологічної інспекції Поліського округу з проханням провести перевірку безпосередньо на цементному заводі, однак її досі не провели.

Восени 2023 року за дорученням Віктора Шакирзяна у Квасилові працювала робоча група з приводу забруднення атмосферного повітря цементним пилом. Оскільки заміри перевищень не зафіксували, було підготовлено і направлено звернення на  Державну екологічну інспекцію Поліського округу з проханням заміряти викиди цементного пилу безпосередньо на підприємстві «Волинь-Цемент». Наскільки мені відомо, таку перевірку досі не було проведено, тому що екоінспекції тимчасово, на період війни призупинили такі повноваження.

 

Ми будем повторно звертатись до державних органів уповноважених контролювати роботу таких підприємств, оскільки самостійно впливати на їх роботу ми не можемо, адже не наділені відповідними повноваженнями. Там, де відсутній контроль, виникає безвідповідальність.

Начальник обласного управління державного екологічного нагляду природних ресурсів та промислового забруднення Віталій Щур повідомив, що на сьогодні позапланові перевірки підприємств можливі за вказівкою Міністерства, коли є фотофіксація порушення, звернення від місцевої влади та загроза для життя людей.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень