Врятувати «кукушку» не вдасться. Жителі Полісся залишаться відрізаними від світу?

Укрзалізниця запевняє – вона збиткова, а утримувати потяг дуже дорого

На Рівненщині селяни вимагають повернути їм вузькоколійку Антонівка-Зарічне, яка зупинилась через карантин торік у березні.

Це унікальний поліський трамвай, який в народі ще називають "поїздок".

Він сполучав два райцентри, і за декілька годин крізь ліси та болота долав 100 кілометрів навпростець.

Для селян це чи не єдине сполучення з райцентром. Щоправда, Укрзалізниця запевняє – вона збиткова, а утримувати потяг дуже дорого.

Її закрили з початком карантину, а рейси скасували. Відтоді люди стали заручниками у своїх селах. Адже розбитими дорогами автобуси сюди їздити відмовляються. 40 кілометрів шляху до райцентру треба долати ледве не дві години.

Про закриття сполучення говорять вже кілька років. Кажуть, що збитково. Адже їздили нею переважно пільговики. Ба більше, залізниця потребує капітальної реконструкції.

Керівник «Укрзалізниці» Володимир Жмак, повідомив, що відновлення руху по вузькоколійці Антонівка – Зарічне не планується.

«Укрзалізниця» відзначає жалюгідний стан вузькоколійки. Так, повної реконструкції вимагають 82 кілометри її довжини зі 106, повної заміни вимагають 32 мости на дерев'яних опорах загальною довжиною майже 600 метрів. Фіксується поважний вік наявних локомотивів і необхідність їхнього постійного ремонту. Експлуатаційне утримання вузькоколійки обходиться дорого, а продаж квитків не покриває ці витрати.

Разом з тим керівництво залізниці повідомляє, що розуміє історичне, соціальне і транспортне значення вузькоколійки. У зв'язку з цим були звернення до Рівненської обласної адміністрації з метою передати вузькоколійку на баланс облдержадміністрації для її подальшого утримання як історичної спадщини. Також пропонувалися варіанти відшкодування витрат за кошти місцевої влади, залучення комерційних структур для інвестиційних проєктів та інше, але все це – безрезультатно.

[media=216694][media=216690]

У Рівненській ОДА зауважили, що закривати вузькоколійку не можна. Але її утримання самотужки теж не подужають.

 Це непосильне навантаження на обласний бюджет. Проте ми спільно з "Укрзалізницею" наполягатимемо, аби після закінчення карантину курсування потягу було відновлено, - додав Сергій Подолін

Розв'язувати питання щодо «кукушки» в облдержадміністрації планують після закінчення карантину

Відновлення руху поїздів чекають і сотні жителів Полісся, інакше обіцяють вийти на протест.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень