Вручення повісток на вулицях, блокпостах та в спортзалах: чи законно це?

Пояснення юриста

Колаж: Главред

Після рейдів по фітнес-клубах в українців виникають питання, чи є законними повістки, якщо їх виписують у тренажерному залі, на вулиці, блокпості та чи взагалі уповноважені на це представники ТЦК.

Відповідь на це питання дав адвокат Роман Сімутін.

Він нагадав, що відповідно до пп. 2 п. 1 Додатку 2 «Правил військового обліку», затверджених Постановою КМУ № 1487 від 30 грудня 2022 року оповіщення здійснюється шляхом надіслання або вручення розпоряджень чи повісток. Тобто існує лише два способи: особисте вручення або направлення рекомендованого листа.

Повістка не заповнюється при вас, на коліні та з помилками у прізвищі й без номера розпорядження. Повістка має бути заповнена заздалегідь і підписана начальником ТЦК - лише дотримання цих вимог зобов'язує вас її взяти, незалежно від місця вручення.

Як все відбувається зараз? 

Роман повідомив, що зараз часто повістку заповнюють біля вас, номер розпорядження відсутній, у прізвищах часто трапляються помилки, а замість підпису начальника використали факсиміле. Саму ж повістку вручає неуповноважена особа.

Чому? Бо крім розпорядження про виклик, начальник ТЦК в цьому ж розпорядженні, наступним пунктом повинен уповноважити певну особу вручити вам повістку, а це ніколи не робиться, - сказав експерт.

За його словами, фактично допускається два грубих порушення.

- Повістка виписується у спосіб, не передбачений законом: на коліні, з помилками та факсимільним підписом начальника ТЦК. Особа, яка її вручає, не має на це повноважень, - зауважив він.

Відповідно до ст. 19 Конституції України, органи державної влади повинні діяти у межах та у спосіб передбачений Конституцією та законами.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень