Водіям пропонують новий сервіс: Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію авто

Масштабна цифровізація триває

23 травня українські водії отримали ще одну нову опцію. Відтепер посвідчення водія або свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу у застосунку Дія стає не просто рівнозначним до фізичних документів, але й може повністю їх замінювати.

Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу діятимуть без виготовлення пластикового бланка, за принципом digital first. Вони можуть бути єдиними наявними у водія та власника транспортного засобу.

 

Тобто, фізичних пластикових відповідників ці документи можуть і не мати, – роз’яснює РСЦ ГСЦ МВС в Рівненській області.

Оформлення електронних свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів буде на практиці реалізоване при запуску перереєстрації транспортного засобу онлайн у застосунку Дія та через Електронний кабінет водія. Тобто, у вересні 2023 року, як анонсував міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Але оформлення посвідчення водія в електронному форматі з’явилося саме 23 травня 2023 року. Можливість отримати виключно електронний документ — без використання пластикового бланка водійського — є як і при отриманні послуг офлайн у сервісному центрі МВС, так і при замовленні онлайн через Дію або Електронний кабінет водія.

Е-посвідчення водія без використання фізичних бланків матимуть свої серії та номери. Якщо водій все ж бажатиме отримати пластиковий документ, то це не буде у форматі — завітав до сервісного центру МВС і роздрукував.

 

Це буде повноцінне отримання послуги обміну водійських посвідчень, з фотографуванням, з оплатою за бланки та адміністративні послуги. 

 

Обмін Е-посвідчень на фізичні відбуватиметься і офлайн у сервісному центрі МВС, а також і при замовленні онлайн.

Цифрові документи Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортних засобів можна використовувати по всій території України. Бо поки міжнародне законодавство у сфері дорожнього руху використання цифрових документів не регулює.

Нагадаємо, Україна стала першою країною у світі, де можна використовувати лише електронні документи без використання пластикових.

Кабінет міністрів України прийняв зміни до двох постанов, які регулюють отримання посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів. Ще 14 грудня 2022 року Постанова №1299 набула чинності й законодавчо стало дозволено, але на практиці ще не було реалізовано таке право. Зараз же Міністерство цифрової трансформації, Головний сервісний центр МВС, ДП «ІНФОТЕХ» вже доклали всіх зусиль, аби запустити процес отримання Е-посвідчення водія.

Тобто, у кожного українського водія є вибір між отриманням документа:

◉ із оформленням тільки електронних варіантів документів, які дають право керувати транспортними засобами;

◉ чи з оформленням традиційних пластикових бланків посвідчень водія, копії яких також підтягуються в застосунок Дія та Електронний кабінет водія.

Джерело: «РСЦ ГСЦ МВС в Рівненській області»

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень