Владі Рівненщини доручили розібратися з тарифом на теплопостачання

Тариф за опалення може суттєво знизитися для мешканців області

Тариф за опалення може суттєво знизитися для мешканців Рівненської області. Однак задля цього місцева влада та виробники теплової енергії мають подбати про енергоефективність, про встановлення лічильників, про модернізацію обладнання котелень, про зменшення втрат на мережах під час транспортування тепла до будинків.

РІЗНИЦЯ ВАРТОСТІ ТЕПЛА 30-40%

Згадані та інші заходи у результаті дозволять зменшити вартість гігакалорії тепла. І це вже працює у наших сусідів – в Івано-Франківську 1 Гкал тепла коштує 1312 грн, у Житомирі – 1389 грн. Тобто житомиряни і франківці платять за гігакалорію на 400 і 480 грн менше за рівнян (у Рівному вартість Гкал теплової енергії складає 1795 грн).

Ціна на газ для теплопостачальних організацій – однакова. Але коли ми дивимося на тарифи на тепло, то у нас є різниця серйозна щодо вартості тепла в одних містах та в інших. Вартість тепла й води залежить від технології виробництва, обліку та заходів енергоощадження. При однаковій ціні на газ маємо різницю 30-40% на вартість тепла.

 

Я розумію, що різниця може бути. Але через те, що технології виробництва різні. І тут виникає питання: а що зробили місцеві керівники, адже більшість [підприємств] теплокомуненерго належить муніципалітетам? – зауважує Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.
 

ЗА ТАРИФ ВІДПОВІДАЄ МІСЦЕВА ВЛАДА

Таким чином різниця у тарифі у різних містах (Маріуполь – 1303 грн за Гкал, Вінниця – 1375 грн, Київ – 1317 грн, Луцьк – 1847 грн, Кропивницький – 1852 грн, Чернігів – 1737 грн) свідчить, що вартість опалення переважним чином залежить не від ціни газу, а від вартості виробництва, чіткого обліку  споживання й енергоощадження. І за ці речі відповідає місцева влада оскільки у її власності перебуває 98% теплопостачальних підприємств та мережі.

Сьогодні з 1644 підприємств теплокомуненерго, а це 98%, тільки 26 – ліцензіати Національної комісії державного регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Усі інші підпорядковані органам місцевого самоврядування. Тож формування тарифної політики на послуги з теплопостачання належить до компетенції органів місцевого самоврядування.

 

Тому я хочу наголосити, що органи місцевого самоврядування несуть повну відповідальність за кожну цифру в затверджених ними тарифах, які мають бути 100% справедливими, – розповідає заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Едуард Кругляк.

 

Варто зауважити, що саме вартість опалення складає левову частку у витратах українців за комунальні послуги. За словами Кругляка, у структурі витрат домогосподарств за спожиті житлово-комунальні послуги 79% – тепло. Власне саме тому місцева влада має вживати заходів задля зменшення цифр у платіжках і квитанціях.



УРЯД ВИДІЛИВ 12,5 МЛРД

Цікаво, що й гроші задля цього є. Для підготовки до опалювального сезону 2018-2019 років Уряд виділив 12,5 млрд грн. За ці гроші місцеві муніципалітети повинні були ремонтувати тепломережі, відновлювати системи водопостачання, встановлювати енергоефективне обладнання. Здавалося би бери гроші й працюють. Проте, ви будете здивовані, із усієї суми було витрачено лише 3 млрд грн.

Ми поцікавилися скільки для підготовки до нинішнього опалювального сезону використали коштів на Рівненщині. За інформацією Рівненської облдержадміністрації ця сума складає 35 млн гривень. За ці кошти підготовлено 840 котелень та 80 центральних теплових пунктів, замінено 20 котлів, підготовлено 424 кілометри та замінено лише 8 кілометрів теплових мереж.

Сьогодні у нас 20 тисяч км мереж. Скільки відремонтували, знаєте? Лише 240 км мереж. Відчуваєте різницю? Ми з 12,5 млрд тільки 3 направили на ці цілі. Аварійних мереж в країні – 7 тисяч км. І власники їх – місцева влада. Це ваша відповідальність! – обурюється Володимир Гройсман.


ДОРУЧЕНО ПЕРЕВІРИТИ Й ОШТРАФУВАТИ

Прем’єр-міністр України також зауважує, що відсутність енергоощадження веде до втрат при транспортуванні тепла на рівні майже 15%. Володимир Гройсман закликав міських голів подати чіткий план модернізації й розвитку житлово-комунального господарства на 2019-2020 роки і наголосив, що воліє бачити більшість коштів, виділених Урядом, проінвестованими саме в оптимізацію виробництва тепла та його транспортування, адже від цього залежить вартість тепла і гарячої води для українців.

Також варто зазначити, що Національна комісія із питань регулювання ринку електроенергетики та комунальних послуг, Антимонопольний комітет, Державна служба з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів одержали доручення очільника Уряду щодо ретельних перевірок організацій, які постачають енергоресурси, накласти відповідні штрафи і захистити споживачів від необґрунтованих платіжних вимог.
 

Владислав Поліщук

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень