Військовий облік для жінок: як визначатимуть спеціальність – за місцем роботи чи дипломом?

Юристи також згадали про ФОПів

З 1 жовтня 2022 року деякі українки повинні будуть стати на військовий облік. Зміни торкнуться жінок із професіями, що споріднені з 14 військово-обліковими спеціальностями.

У зв’язку з цим у багатьох людей виникли запитання. Зокрема, як саме визначатимуть спеціальність – за фактичним місцем роботи чи за дипломом?

Це з’ясовували журналісти УП на пару з адвокатом юридичної фірми «Міллер» Андрієм Новаком.

Фото з сайту "Українська правда"
Фото з сайту "Українська правда"

Виявляється, щоб стати на облік, у військкомат потрібно брати документ про освіту, що буде підтверджувати вашу спеціалізацію, і трудову книжку, що буде підтверджувати ваш теперішній досвід.

Також заклади освіти, які здійснюють підготовку жінок за фахом, спорідненим з відповідними військово-обліковими спеціальностями, за 3 місяці до випуску студенток мають подавати до терцентрів комплектування відповідний список. Списки долучаються до окремої справи та зберігаються у ТЦКСП протягом 30 років – ця норма діє з 2016-го.

– ТЦКСП теоретично можуть мати перелік жінок, які нещодавно отримали диплом по спеціалізаціях, що пов’язані з військово-обліковими спеціальностями, – пояснює юрист.

Однак це не означає, що їх автоматично поставлять на військовий облік.

– Залишається питання, як будуть визначати спеціалізації професій – по навчанню в університеті, дипломній освіті чи по трудовій діяльності? У самих нормативно-правових актах відповіді на це питання немає, тому можна зрозуміти, що це буде у симбіозі, – додає Андрій Новак.

Більше того, у законодавстві не вказано, як саме визначатиметься спеціальність.

У багатьох випадках, схоже, це буде індивідуально

– Грубо кажучи, якщо у людини є відповідний диплом, але вона ніколи не працювала за цією спеціальністю, вона мала б стати на військовий облік. І навпаки – якщо жінка працює за цією спеціальністю, але не має вищої освіти. Але в законі чітко про це не написано, – каже юрист.

Також закон не визначає, що робити жінкам-ФОПам і чи зобов’язані вони ставати на облік. Однак юрист припускає, що у військкомат потрібно буде нести й документи ФОП із відповідними КВЕДами.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень